Strakonice - Pro další pokračování kampaně Ukliďme svět, ke které se zatím pravidelně Český svaz ochránců přírody snaží dvakrát do roka připojovat, na sobotu 8. října vybral lesy na okraji Strakonic.

Vzhledem k menšímu počtu příchozích sběračů se úklidová četa soustředila zejména na vrch Šibeník. Zde je díky dobré dostupnosti z města pro kratší vycházky a napojení na Švandovu stezku poměrně velký pohyb lidí. 
 

Vrch Šibeník je o dvacet pytlů odpadu lehčíZdroj: Jan JurášOpět se však nepotvrdilo, že samotný tlak výletníků má na lokalitu negativní vliv v podobě většího množství odpadků. I těsně kolem nejfrekventovanějších vycházkových tras bylo poměrně čisto. Nejvíce nepořádku bylo již standardně nalézáno v blízkosti zahrádkářských kolonií. Pro ostřílené uklízeče nic překvapujícího, i když v podvědomí máme kdesi hluboko zakořeněno, že zahrádkáři by zrovna mohli mít k čisté krajině vztah a pochopení. Odpad(k)y mnohdy doslova odhazované přes plot tomu však příliš nenapovídají. 
 

Patnácti příchozím pomocníkům patří velké poděkování. Věříme, že si i přes chladnější počasí odpoledne užili. Podařilo se shromáždit 20 pytlů odpadu. Všichni jsme mohli vlastníma rukama vrátit lesu možnost odpočinku, kterou zde často využíváme. Užili jsme si i závěrečné posezení u ohně s občerstvením, které se stalo nedílnou součástí těchto akcí v okolí Strakonic. Na jaře se opět vrátíme a pomůžeme zase někde jinde. Budeme rádi, pokud se připojíte.

Autor: Jan Juráš