Bez vody, jen bahno posypané dezinfekcí a protékající voda. Tak vypadá v těchto dnech rybník Dřemliny nedaleko Vodňan. Kvůli nákaze koiherpesviróza, při které dochází k nekrózám žaber a k překrvení orgánů, museli rybáři z Městského hospodářství Vodňany o víkendu vylovit a zlikvidovat přes 70 tun kaprů.

Jak přesně se virová nákaza do rybníku dostala není jasné. „Mohla se do rybníku dostat přímo s násadou ryb nebo s nějakou uhynulou rybou, kterou přinese kormorán nebo vydra," řekl pro TV Nova ředitel Státní veterinární správy České Budějovice František Kouba.

Vodňanští rybáři tak mají nemalé starosti. „V těchto dnech s krajskými veterináři vyšetřujeme možné příčiny nákazy a následná opatření," byl včera stručný šéf vodňanského městského hospodářství Ludovít Brehovský.
Rybím virem se člověk nakazit nemůže. Kapři se ale musejí zpracovat okamžitě. Tím je myšlena likvidace na rybí moučku. I to je ale obrovský problém. „U nás není takový závod, který by v tom velkém množství mohl ty ryby zpracovat," vysvětlil František Kouba.

Státní veterinární správa vydala nařízení, v němž Dřemliny označila za ohnisko nákazy, a vymezila i uzavřené a ochranné pásmo v jeho okolí, už 23. října. Znovu napuštěný může být rybník Dřemliny až za šest týdnů.

Rybník Dřemliny má necelých 62 hektarů, celkový objem je 597 tisíc m³. Založen byl roku 1528, v okolí se nacházejí Mlýnský rybník, Strpský rybník, Velký Černoháj, Bukový rybník, Dolní rybník a Nový rybník.