O další dva obviněné se rozrostla fotbalová sázkařská aféra, která vypukla loni v září v nižších soutěžích. Počet obviněných tak stoupl na 16. Deníku to potvrdil strakonický státní zástupce Miloslav Kelyman, který případ dozoruje. „Podrobnosti uvádět nemohu. Snad jen to, že dvě osoby, které policie obvinila, nejsou ze Strakonicka," dodal.

Určitý manévrovací prostor si ponechal také v odpovědi, kdy může tato aféra skončit před soudem. „Předpoklad je do konce letošního roku." reagoval Miloslav Kelyman.

Korupční aféra, kvůli které v první fázi čelilo 12 současných a bývalých fotbalistů obvinění z podplácení nebo přijetí úplatku, začala na Strakonicku. „Hráči z nižší soutěže byl nabídnut úplatek, který dotyčný odmítl," uvedl tehdy žalobce. Připustil, že šlo řádově o tisíce eur.

Miloslav Kelyman dal tehdy podnět na vzetí do vazby tří z dvanácti obviněných. Strakonický soud ale jeho návrh neschválil.

Korupční kauzu zahájila policie loni 11. září na různých místech ČR. Protikorupční útvar spolupracuje se slovenskými kolegy. Ti už tehdy obvinili sedm lidí. Gang uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina údajně ovlivnila nejméně 20 utkání utkání v ČR a na Slovensku.

 V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat.