A uvádí tři základní důvody. „Jsem unavený, protože dělám neuvolněného starostu při svém zaměstnání a je to dost obtížné. Druhým důvodem je byrokracie. Najednou zjistíte, že spousta věcí, co děláte, obci nic nepřináší. Když jsem nastupoval, tak jsem tohle fakt netušil. Třetím důvodem je nezájem lidí o veřejné dění, v podstatě děláte něco a lidi to nezajímá,“ vysvětluje s tím, že je ochoten kandidovat jako zastupitel.

Vypadá to, že podobně na tom jsou i další obyvatelé Němčic, ale ne všichni. Například Rudolf Bublík tvrdí, že současný starosta nedal vědět, že nebude nikdo sestavovat kandidátku. Sám v zastupitelstvu byl, ale jen krátkou dobu. „Nemyslím si, že by se v obci nenašel člověk, který by nechtěl nebo nemohl v Němčicích dělat starostu,“ řekl s tím, že při poslední schůzi o kandidátkách do komunálních voleb nikdo nemluvil. Sám v zastupitelstvu krátkou dobu pracoval, ale ze svého rozhodnutí skončil.

Starosta Petr Vastl ale kategoricky odmítá, že by něco tajil. „Ta schůze byla 29. června a přišlo 13 lidí včetně zastupitelstva. Informoval jsem všechny o svém rozhodnutí včetně kandidatury i toho, že pokud se nenajde starosta, dostane obec správce,“ dodal.

Němčice jsou jednou z devíti obcí v Česku, kde se v pátek 5. a v sobotu 6. října nebude volit. Úkolem již zmíněného správce bude přivést obec k náhradním volbám, které by mohly být zhruba za tři měsíce. Pokud tedy budou mít lidé koho volit.