Před rokem namaloval malíř Jiří Máška obraz Jezerní duchové zavítali do Parlamentu ČR a komunisté jim nabízejí soudružky za ženy. Těšil se 
z něj ale jen velmi krátce. „Měl jsem ho v hospodě 
U Zborova, kam se na něj přišel podívat můj dlouholetý kamarád Roman Škoda," vzpomíná Jiří Máška.

Studie k ukradenému obrazu Jiřího MáškyZdroj: Deník/Petr ŠkotkoUdělal však osudovou chybu. „Seděli jsme na předzahrádce. Roman se zdržel v restauraci, já opřel obraz o zeď a zašel jsem za ním. Když jsem se za chvíli vrátil, byl obraz pryč," dodává Jiří Máška.

Rok zkoušel letáky s výzvou, dokonce se dozvěděl, že obraz o rozměrech metr krát metr by měl být někde ve Strakonicích. Kde, to se mu dotyčný prý asi bál říct. „Pokud získám informaci, která by vedla ke stopě, kde se obraz nachází, vyplatím odměnu deset tisíc korun," dodává Jiří Máška.

Cenu obrazu, o který loni v září přišel, prozradit nechce. Pokud by někdo požadovanou informaci měl, může se obrátit na redakci Strakonického deníku.

Jiří Máška v prostředí, které tak miluje. Ve svém ateliéru.Zdroj: Petr PučelíkJiří MáškaNarodil se 2. listopadu 1955 v Ražicích. V roce 1983 emigroval do USA, když uměleckou avantgardní skupinu výtvarníků, k níž patřil, zdecimovalo kulturní oddělení ÚV KSČ. Vyrostl v Ražicích, učil se malovat u ak. malíře Jiřího Rejžka ve Strakonicích, vystudoval střední grafickou školu v Praze, kde se v malbě zdokonaloval u profesora Janocha. Působil v propagaci Parku kultury a oddechu v Českých Budějovicích, maloval, ale výstavy jeho obrazů byly shledávány jako nepřijatelné, nevyjadřovaly dostatečně úsilí pracujícího lidu při budování socialismu. Po odchodu do Rakouska a USA studoval na Everett Community College ve Washingtonu u prof. Hansona.Jiří Máška před svou emigrací nemohl svobodně vystavovat, protože jeho tvorba odporovala konvencím, které určovalo kulturní oddělení ÚV KSČ a jeho jihočeská „agentura". Jeho malířská tvorba byla kontroverzní. Obrazy s názvy Slučovací sjezd ČSSD a KSČM, Marťani hledají Paroubka / Chtějí jej odvést do psychiatrické léčebny nebo Prezident Klaus bojuje s Evropskou Unií mohou být důvodem k tomu, proč je v ČR téměř neznámý a málo zviditelňovaný, zatímco obrazy jako Sergei Jesenin - Moskva, Sen mladého řeznického učně, Vzpomínky na Karibik, Brouk Pytlík se učí masturbovat, Obr Koloděj se učí kouřit, Obama Bin Barak dostal Nobelovku, Komunista na kole atd. mu zaručují obdiv, respekt a prodeje v prestižních galeriích např. v New Yorku. Vystavoval v Los Angeles, Seattle, Paříži, New Yorku, Vancouveru, Hongkongu atd. Bývá řazen do skupiny abstraktních expresionistů, o jeho tvorbě píší prestižní magazíny.