Na první letní den 21. června se strakoničtí pivaři dočkají třetího speciálu, který vznikl za působení sládka Dušana Krankuse od jeho příchodu v létě 2015. „Jde o pšeničné svrchně kvašené pivo, což je pro Strakonice absolutně novinka," řekl Dušan Krankus včera pro Strakonický deník při své služební cestě na Slovensko.

To ale není všechno. V plánu má ještě výrobu žitného piva, čímž hodlá završit svůj slib, že strakonický pivovar připraví pro své pivaře čtyři speciály. Pro osvěžení paměti – Advent 2015: Medový speciál, jaro 2016: Zelené pivo, léto 2016: Pšeničný speciál. V plánu: Žitný speciál.

Čím je nové strakonické pivo výrazné?

Jde o charakteristické bílé pšeničné pivo, kde je chuť banánu, chlebového těsta, koliandru a pomerančové kůry. A také je správně zakalené.

To zní zajímavé. K čemu je takové pivo určené? Když tedy opomenu běžné rčení „jít na pivo."´

Právě pro běžné posezení v letním období, protože jde o lehčí pivo.

Kolik jste ho uvařili?

Menší dávku než normálně – 90 hektolitrů. Nechceme ho pouštět do hospod a restaurací jako běžné pivo, takže ho budeme vařit pouze jednou ročně. A to na Pivovarskou pouť.

Takže když by o něj byl větší zájem, nebudete přidělávat?

Spíš ne, protože do tohoto piva se hůře shánění kvasinky. Zůstaneme u výroby jednou ročně.

Jako sládek jste známý tím, že věříte v sílu a vliv speciálů. Co si slibujete od toho pšeničného?

Že bude lidem chutnat, protože vznikl tak trochu jako reakce na poptávku na druh piva, které tady není. Už jsem podobné pivo vařil, i když ne v takovém množství. Věřím, že bude našim štamgastům chutnat.