Pokud se zdálo, že už nemůže Strakonice v roce 2015 vůbec nic překvapit a například únorový vyhazov ředitele pivovaru Jaroslava Tůmy bude pravděpodobně tou největší událostí na politické scéně Strakonic, opravdovou bombu si představitelé města schovali na závěr roku.

Ve čtvrtek 17. prosince 2015 ukončila svoji činnost jak ve vedení města, tak v zastupitelstvu Helena Brej-chová (SV).

Podle námi zjištěných zpráv to bylo tak rychlé rozhodnutí, že i starosta města Břetislav Hrdlička byl z našeho čtvrtečního večerního telefonátu s otázkou na rezignaci Heleny Brejchové velmi překvapen. O tomto významném mezníku dokonce informoval mluvčí radnice Markétu Bučokovou o několik hodin později, protože ta se zprávu o konci kariéry své nadřízené dozvěděla až druhý den od nás.

Helena Brejchová stanula na místě místostarostky na ustavujícím zasedání zastupitelstva 6. listopadu 2014. Už v té době se netajila svými ne-gativními postoji nejen vůči svým předchůdcům, ale především vůči řediteli Městského ústavu sociálních služeb Strakonice Karlu Sekničkovi. Vrcholem pak bylo odvolání Karla Sekničky z této funkce ve středu 3. prosince 2014. Odvolaný šéf si nenechal líbit výroky o svém hospodaření a na Helenu Brejchovou podal žalobu pro pomluvu.

Helena Brejchová měla na starosti sociální sféru. Přibližně před půl rokem začaly na povrch vyvěrat zprávy o neshodách ve vedení města, ale ty Břetislav Hrdlička i místostarosta Milan Jungvirt popřeli. Nicméně zdroj, který je v blízkosti vedení, neshody a různice potvrdil.

Oficiálním důvodem ukončení kariéry Heleny Brejchové v komunální politice jsou zdravotní problémy. Neoficiálním pak údajné překračování kompetencí.

Dalších patnáct významných událostí roku 2015 na Strakonicku

Leden

1. Tajemník strakonické radnice Jan Tůma skončil ve své funkci. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že chce svoji další profesní kariéru budovat mimo strakonický městský úřad, ale i nadále ve státní správě.

Únor

2. Pokračují změny v městských organizacích. Městský ústav sociálních služeb ve Strakonicích povede Dagmar Prokopiusová. Akciová společnost DUDÁK Měšťanský pivovar Strakonice je bez ředitele. Jaroslav Tůma byl v pondělí 23. února údajně téměř na minutu vyhozen.

Březen

3. Šéfem kultury ve Strakonicích byl potvrzen František Christelbauer (Strakonická Veřejnost).

Duben

4. Po šesti letech přestala být Dagmar Vlková sládkovou strakonického pivovaru. Důvody svého odchodu rozebírat nechtěla.

Květen

5. Do prázdného křesla ředitele akciové společnosti DUDÁK Měšťanský pivovar Strakonice, usedá šéf obchodu a marketingu pivovaru Marek Pohanka. Pivo ve strakonickém pivovaru bude vařit Dušan Krankus, bývalý sládek pivovaru Bernard.

6. Sklepní kóje panelového domu v jedné blatenské ulici ukrývala do sobotního dopoledne 23. května děsivé tajemství. Ostatky novorozence. V souvislosti s objasňováním tohoto případu policisté zadrželi čtyřiatřicetiletou ženu a následující den ji obvinili ze zločinu vraždy.

Červen

7. Do soutěže Vesnice roku 2015 se přihlásily na Strakonicku čtyři obce. Ani jedna neodešla s prázdnou. Cehnice Bílá stuha za činnost mládeže. Čejetice Modrá stuha za společenský život. Drahonice Cena naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích. Dřešín Diplom za vzorné vedení kroniky.

Červenec

8. Mezi jednou a druhou hodinou v noci ve středu 8. července se Strakonicemi prohnala vichřice. Kácela stromy, lámala větve a dělala z nich třísky, brala střechy.

9. Aleš Seitz jako generální ředitel teplárny skončil. Odvolalo ho představenstvo akciové společnosti. Aleš Seitz měl údajně umožňovat nejbližším podřízeným časté porušování pracovní kázně, využívání pracovní doby k volnočasovým aktivitám a zneužívání platebních karet společnosti k úhradám soukromých výdajů v řádech desítek tisíců korun. V několika případech měly být prostředky použity i na úhradu služeb erotického charakteru. Aleše Seitze později nahradil Radek Motl.

Srpen

10. Strakonice mají nové nádraží. Aktivace a testování zabezpečovacího zařízení skončilo včas, a tak cestující mohou užívat už obou nástupišť i podchodu vedoucího až ke hřbitovu. Konec pětidenní výluky znamenal závěr rok a a čtvrt trvající rekonstrukce. Od 1. srpna je stanice už v plném provozu.

Září

11. Představenstvo strakonické teplárny jmenovalo nástupce odvolaných ředitelů jednotlivých úseků. Odborným ředitelem pro techniku byl jmenován Zdeněk Matějka a ředitelem pro obchod a teplo Josef Eigner (ČSSD).

Říjen

12. Starostka obce Hajany Dana Vohryzková v pátek 16. října rezignovala. I když se důvodům snažila vyhnout, argumenty, že „jí tuto práci lidé v Hajanech znechutili", nepopřela ani nevyvrátila. Na místě starostky byla už od roku 2002.

Listopad

13. Na vod-ňanském náměstí Svobody vyrostla prazvláštní stavba. Má jít o repliku rum-pálové pumpy, která zde dříve stávala. Místní jsou ale rozhořčení a na facebooku dokonce vznikla stránka, na které se hromadila kritika.

14. Další nechtěné prvenství si připsaly Strakonice. Vánoční jedle na Velkém náměstí ve Strakonicích vydržela na svém místě pouze dva dny a zářila jen jediný večer. Na vině byl její vzhled, který lidé na facebookových stránkách Strakonického deníku komentovali výrazy „koště" nebo „štětka do záchodu". Proto starosta Břetislav Hrdlička rozhodl o její výměně.

Prosinec

15. Ve slovní válce byli starosta města Břetislav Hrdlička a ředitel Gymnázia Strakonice Miroslav Hlava. Břetislav Hrdlička uvedl ve středu 25. listopadu v on-line rozhovoru pro Strakonický deník, že ze strany gymnázia je spolupráce s městem nulová. Ředitel gymnázia si tento výrok nenechal líbit.