DARINA VERNEROVÁ

Seniorka Jarmila Troutnarová žije v Domě s pečovatelskou službou ve Volyni už roky. Ale na letošního Valentýna bude vzpomínat dlouho. „Studenti s námi trávili čas a malovali na hrníčky. Bylo to moc hezké a už jsem slyšela, že na Velikonoce zase něco připravují," svěřila se.

Šlo o studenty ze Střední školy a Jazykové školy s právem jazykové zkoušky ve Volyni. Ti se seniory právě na svátek zamilovaných malovali na hrníčky v rámci projekt Active Citizens.

Proč si vybrali zrovna malování na hrníčky, vysvětlila studentka Dana Richterová. „Seniory baví kolektivní práce, baví je zpívat a malovat, i když většina z nich už moc nemůže pracovat rukama. A právě v tom jim pomáháme. Nechtěli jsme nic opakovat, a tak nás napadlo právě malování na hrníčky," řekla.

Ačkoliv slavili svátek zamilovaných, pojali jej v širším rámci. „Většina z těch, co se k nám přidali, už svého partnera nemá. Takže jsme se nechtěli zaměřovat na lásku mezi mužem a ženou, ale všeobecně na lásku mezi přáteli a v rodině," uvedla.

Hrníčky si nakonec účastníci odnesli domů jako dárek od studentů.

Co budou studenti dělat dál, už ví. V hlavách se jim pomalu rodí plány na Velikonoce. Budou se seniory malovat vajíčka. „A pak také plánujeme jarní piknik," doplnila studentka Veronika Michálková.

Přestože šlo o pilotní projekt a volyňští studenti jsou v podstatě součástí pokusu, vedou si dobře. Podle vedoucí učitelky Volodiny Galiny program své poslání plní na výbornou. „Výsledky své práce vidíme okamžitě. Někdy je to náročné, někdy mám i pocit, že už to nezvládnu. Ale nikdy mě nenapadlo, že bych to přestala dělat. Cítím, že společně měníme svět alespoň pro někoho," usmívá se.

Školní rok je za polovinou a pilotní projekt pomalu končí. Studenti ale zbraně neskládají. Pokračovat budou i příští rok. „Už máme skoro udělaný plán na příští rok. Chtěli bychom trochu rozšířit aktivity, abychom pomohli i dalším lidem," maluje si Volodina Galina.

Program není určen jen na pomoc seniorům. Jeho posláním je měnit místo, kde žijeme. Je jen na studentech, jak jej pojmou. Například v Českých Budějovicích se věnují veřejným galeriím na podporu mladých umělců, v Mostě se zase soustředí na problematiku vandalismu.