Teplotu rovných 27 stupňů Celsia naměřili v sobotu kolem 16. hodiny na meteorologické stanici v Kocelovicích. To bylo zhruba čtyři stupně pod celokrajským maximem naměřeným v tento den v Milevsku Ranní minimum přitom bylo 10,1 stupně a přízemní minimum 6,5 stupně. V neděli pak měli v Kocelovicích do 16 hodin maximum 29 stupňů, což mohlo jít ještě nahoru.

Extrémy, které se váží k datu 7. června, uvedl meteorolog Václav Sýkora. „Nejvyšší teplotu, která se váže k datu 7. června, jsme naměřili v roce 1998 a bylo to 32,3 stupně Celsia. Minimum pak bylo v roce 1989, a to rovné tři stupně," popsal. Například za posledních sedm let bylo ale těch 27 stupňů srovnatelných. V uvedený den naměřili v Kocelovicích maximum 26,8 stupně.

Hranici třiceti stupňů nezdolaly ani Strakonice. Podle informací Karla Lexy, který má na starosti pozorovací stanici Českého hydrometeorologického ústavu na strakonickém Podsrpu, byla sobotní nejvyšší odpolední teplota v těchto místech pouhých 20,9 stupně Celsia. „Neděle byla podstatně horší. Zhruba v 16 hodin jsem naměřil 29,8 stupně," dodal.

Obecně je pro začátek června charakteristické rychlé zvyšování průměrné teploty vzduchu. Výjimkou nejsou denní maxima s teplotami překračujícími třicítku. Stále je potřeba brát zřetel na možnost zvratů, tedy rychlého ochlazení s nástupem vlhkého počasí.

Výstraha– Až do středy do 19 hodin je v platnosti předpovědní výstražná informace na vysoké teploty a nebezpečí požárů. Platí pro celé území ČR.
– Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu a na naše území bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu.
– V důsledku zesilujícího proudění velmi teplého vzduchu očekávají meteorologové na území České republiky vysoké teploty vzduchu také v pondělí 30 až 34 stupňů Celsia, v úterý 31 až 35 stupňů. Vlivem teplého a suchého počasí se bude zvyšovat nebezpečí požárů.