Dnes jsme s Telefónikou jednali, ale ohledně poplatků jsme nenašli žádnou shodu,“ řekl v pátek Deníku tajemník Svazu měst a obcí Jihočeského kraje Miroslav Beneš.

Vyjádření o telekomunikačních sítích vyžaduje stavební úřad u všech stavebních řízení. Poplatek ve výši 600 Kč musí tedy Telefónice zaplatit každý, kdo chce na svém pozemku kopnout do země, a to jak soukromá osoba, tak státní organizace či obec. „Myslím si, že to není slušné. Kabely má Telefónica uloženy pod našimi komunikacemi a cizí pozemky používá zadarmo,“ zdůraznila vedoucí odboru správy veřejných statků českobudějovického magistrátu Vladimíra Hrušková.

„Navíc nebezpečí je v tom, že je to nakažlivé. Pak budou poplatky vybírat vodovody, plynaři a další síťaři,“ dodala.

Zástupci měst a obcí se sejdou na začátku února ve Strakonicích a chystají se dohodnout na formě bojkotu telekomunikační firmy.

Již teď ale uvažují o možných variantách. Nabízí se třeba neschvalovat Telefónice výstavbu nových vysílačů, zpoplatnit uložení kabelů nebo zdražit firmě nájmy například na pozemcích pod telefonními budkami.

Podle Telefóniky O2 je bojkot svazu zbytečný

Zatímco města a obce se mohou společně poplatkům bránit, soukromí stavebníci ale takovou možnost nemají a zaplatit prostě musí. „Chystáme se udělat přístavbu k domu, žádné kabely tam ale nemáme. To zaplatím šest stovek za nic?“ podivuje se Miroslav Čermák z Mladého.

Poplatek je podle telekomunikačního operátora zcela v pořádku. „Částka, kterou účtujeme je pouze nákladová, nemáme z ní tedy žádný zisk,“ uvedl tiskový mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka.

„Bojkot ze strany Svazu měst a obcí Jihočeského kraje považujeme za zbytečný,“ dále uvedl Žabka s tím, že se Svazem usilovně jednají.
To potvrdil i tajemník jihočeského svazu Miroslav Beneš. „Budou probíhat další jednání. Ačkoli jsme nenalezli shodu ohledně poplatků, další spolupráce je možná například v oblasti vytvoření digitální technické mapy,“ upřesnil.

Žadatelům o výpis údajů o poloze telekomunikačních sítí tiskový mluvčí Telefóniky vzkázal. „Poplatek za vydávání údajů je v případě elektronického podání pouze 300 Kč a zákazník nemusí chodit po úřadech, stát fronty a trávit svůj čas na úřadech. Veškerou dokumentaci získá po objednání na internetu poštou až do domů.“