Některé českobudějovické mateřské školy vyměňují hračky z PVC za dřevěné. Jak se k informaci o uvolňování zdraví škodlivých ftalátů, které se přidávají jako změkčovadla do polyvinylchloridů (PVC), staví mateřinky na Strakonicku?

V bavorovské MŠ je osmdesátka dětí. “Rodiče nechávají výběr hraček na nás. Máme tři třídy a určitý rozpočet. Obměna plastových hračekza dřevěné by podle mého odhadu vyšla tak na sto padesát tisíc korun. Stavebnice vyjde od jednoho tisíce do dvou,“ uvedla ředitelka Blanka Nebesová.

O údajné škodlivosti hraček z PVC slyšeli i v MŠ Pod Malsičkou ve Volyni. „Dokupujeme dřevěné i umělé. Ale dbáme na kvalitu. Nenakupujeme zrovna to nejlevnější,“ říká učitelka Marie Režná.

A nejsou to jen hračky, o čem se mluví. Zkušenosti mají v poslední době s dětskými zubními pastami, které si do školky přinesli sami rodiče. „Když v televizi varovali před jejich závadností, tak jsme je rodičům raději vrátili,“ dodala.

Ve všech oslovených školkách se učitelky shodly na tom, že nikdo z rodičů s připomínkami ke hračkám dosud nepřišel. Že dokupují hračky v „kamenných“ obchodech a od solidních firem, které poskytují záruku jakosti. Na druhé straně „obyčejný smrtelník“ nerozpozná, co se ze kterého materiálu může uvolňovat.

Lenka Rejšková z Radošovic má čtyřleté kluky – dvojčata. „Člověk začíná mít strach,“ nechává se slyšet. „Říkali, že u některých látek nelze vyloučit i pravděpodobnou újmu na zdraví dětí. Je pravda, že plastové hračky jsou levnější, ale nic nevydrží,“ dodává.