Nikomu se nic nestalo, škoda tak vznikla jen na zboží.


„Byl to požár portálu vstupní střechy obchodního domu. Nahlášen byl v deset hodin a jednu minutu, v deset hodin a sedm minut jsme byli na místě a v deset hodin a čtrnáct minut byl požár lokalizován,“ uvedl v sobotu hned na místě velitel zásahu Petr Polívka. Hasiči po uhašení ještě museli prostory obchodu odvětrávat.


Přesná příčina požáru není ještě jasná, ale policie podezírá dva muže ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. Ti na střeše pracovali s otevřeným ohněm a jejich nedbalostí zřejmě chytla polystyrenová izolace.


„Nevím, kolik bylo hodin, ale začalo to tím, že se od vchodu dovnitř valil dým. Koukali jsme a nevěděli, co se vlastně děje. Ale lidé normálně ještě chodili dovnitř a jen se rozhlíželi,“ popsala v sobotu počátek nehody Šárka Bláhová, která v Intersparu dělala ochutnávky. „Pak jsme šli ale také pryč, měli jsme strach, aby tady něco nebouchlo. To už bylo zhruba tak po desáté hodině,“ dodala Bláhová.

Škoda za miliony

Podle prvotních odhadů hasičů se škoda vyšplhala až na padesát milionů korun.


„Po úplné likvidaci požáru, která skončila v jedenáct hodin a čtyřicet pět minut, celý prostor a především ohnisko požáru zkoumali vyšetřovatelé. Na základě jejich šetření byla škoda snížena na předběžných dvacet milionů,“ upozornila tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.


V době nehody se v obchodním domě pohybovalo zhruba sto lidí, padesát zaměstnanců a padesát nakupujících. Nikomu se nic nestalo, záchrana lidí byla rychlá a přesná. „Osoby z větší části evakuovala ochranka obchodního domu, kterou bych chtěl rozhodně pochválit. Jejich práce byla dobrá,“ řekl velitel zásahu Petr Polívka.

Nakupuje se!

Už v neděli dopoledne byl Interspar znovu otevřen. Do obchodu se však mohlo chodit jen bočním vchodem přes restauraci, hlavní vstup byl v péči dělníků, kteří odstraňovali ohořelé díly.