Očipování psů má usnadnit rychlou identifikaci ztracených a zaběhnutých zvířat. Ročně jich strážníci městské policie odchytí kolem pětadvaceti.
Tento návrh chce městská policie předložit zastupitelům k projednaní. „Nalézt majitele je složité, protože málokterý pes má známku. Čipy by mám pátrání usnadnily,“ zmínil se velitel MP Petr Vaněk.

Někteří lidé o čipování uvažují. „Už jednou se nám fena ztratila a trvalo dlouho, než jsme ji našli. Takže jsme pořízení čipu doma probírali,“ zmínila se Veronika Šourková z Blatné. „Máme tříletou fenu. Nechali jsme ji očipovat, abychom s ní mohli cestovat a neztratila se,“ přidala se deváťačka Libuše Habadová.

Umístění čipu pod kůži psa vyjde na několik set korun. „Nejlevnější stojí kolem sto padesáti korun, takže s aplikací by to vyšlo do tří až čtyř stovek,“ říká blatenský veterinář Viktor Stošek.

Podle jeho slov už mají mnozí lidé své psy očipované. Za rok provede zhruba do čtyřicítky aplikací.

„Přicházejí hlavně ti lidé, kteří jezdí do ciziny,“ řekl. „Je to v každém případě dobrá věc, i když si myslím, že se nikdy nepodaří všechny psy očipovat. Zejména ty, kterých se chtějí majitelé zbavit,“ doplnil informace.

Pro ilustraci uvedl jeden příklad z praxe. „Lidé z Blatné ke mně přivezli nalezeného psa a podle čipu se ukázalo, že majitel je až z Prachaticka,“ dodal veterinář.

Ve Strakonicích se čipování psů jejich majitelům vyplácí. Vyhláška jim o hezkých pár set korun snižuje roční poplatek za psa.

V Blatné se ze psa platí 700 korun ročně. Pokud je čtyřnohý hlídač u domu, je poplatek 300 korun.

Mikročipy jsou nosiče informací

CO JE MIKROČIP - Čip je pouze pasivním nosičem informace, neobsahuje vlastní zdroj energie a pro své okolí i svého nositele je zcela neškodný. Aktivovat mikročip umí jen speciální čtecí zařízení. Povrch čipu je upraven tak, aby na něj tělo psa nereagovalo jako na cizí těleso.

APLIKACE - Čip se aplikuje na levou stranu krku zvířete speciálním jednorázovým aplikátorem dodávaným ke každému čipu.