V pozorovací stanici Českého hydrometeorologického ústavu České Budějovice na strakonickém Podsrpu naměřili manželé Lexovi ve čtvrtek 17. ledna k 16. hodině 24 centimetrů sněhu. Měří od středeční 20. hodiny. "Má sněžit dál, takže padne ještě tak 15 centimetrů. Bude to pěkná kalamita," říká Karel Lexa.

Dění na nechvalně známém strakonickém Podsrpu má doslova jako na dlani. "Už se tu kamiony zastavily. Je to stejné rok co rok," říká.

Jeho slova nám před 16. hodinou potvrdili i na dispečinku Městské policie Strakonice. "Už tam jedou silničáři, aby kamion vyprostili," řekl nám službu konající strážník.

Právě úklid sněhu byl náplní práce hlídek městské policie celý čtvrtek a dá se čekat, že stejné to bude i v noci. "Uklízíme, pomáháme řidčům vyjet ze závějí a podobně. Všechno ostatní jde stranou," uvedl v terénu jeden ze strážníků.

V terénu jsou i pracovníci technických služeb. 

Silnice jsou sjízdné jen za pomoci maximální opatrnosti, i když silničáři jezdí bez přestávky. Kvůli sněžení ale mohou jen pluhovat.. Silnice II. a III. tříd splývají s okolním terénem. Ti, kteří cestují autobusy nebo vlaky, se musejí připravit na zpoždění spojů. Pokud musíte vyjet autem, buďte velmi opatrní. A pokud nemáte zimní gumy, raději to ani nezkoušejte.

Podle předpovědi má sněžit celou noc, v pátek 18. ledna jen místy. Teploty mají být kolem minus pěti stupňů pod nulou.