Na nebezpečí otravy metanolem jsme se ptali primáře oddělení ARO strakonické nemocnice Marka Zbořila.

Co to otrava metanolem je?
Metanol je velmi toxický a otrava jím patří k těm nejtěžším. Smrtelná dávka pro člověka je třicet mililitrů čistého metanolu. To odpovídá množství o něco většímu než malý panák. A dávka, která muže způsobit trvalou slepotu, jsou pouze čtyři mililitry. Je to látka, která vzniká při nesprávném technologickém postupu při výrově alkoholu nebo bývá vyráběn záměrně pro chemický průmysl a podobně.

Může člověk metanol poznat?
Bohužel jeho příměs v alkoholu není smysly identifikovatelná. Zjistit se to tedy nedá.

Jaké má člověk prvotní příznaky při otravě metanolem?
Jsou velmi podobné vlivu alkoholu. Mezi velmi alarmující patří výpadky zorného pole. Dále jsou to bolesti břicha, malátnost, zmatenost, závratě, křeče a při vyšších dávkách bezvědomí.

Co má člověk dělat, když má podezření, že pozřel metanol?
Měl by co nejrychleji navštívit lékaře. Ale ještě před tím by měl požít čistý alkohol, a to zhruba v dávce odpovídající dvou dvanáctistupňovým pivům. Pokud se dostane včas do zdravotní péče, my pak léčíme tímtéž – alkoholem. Lék z Norska byl dovezen do ČR teprve před několika málo dny.

Připravuje se strakonická nemocnice nějak na to, že by se mohla otrava metanolem objevit i tady?
My jsme připravení. Alkohol ve sterilní podobě tady na oddělení máme přichystaný trvale. Dnes, kdy je metanolová kauza velmi medializovaná, je metanol první, na co myslíme, když nám přivezou pacienta s diagnózou otrava alkoholem. Ale hladinu metanolu tady ve Strakonicích nejsme schopni určit. Vzorek bychom museli poslat na speciální laboratorní vyšetření do Českých Budějovic.

Rada Strakonického deníku:

– Dobře si rozmyslete, jakého alkoholu se chcete napít. Metanol není smysly rozpoznatelný.
– Mezi alarmující příznaky otravy metanolem patří výpadky zorného pole. jinak se podobá opilosti.
– První pomocí je vypití čistého alkoholu v množství odpovídajícím dvěma dvanáctistupňovým pivům.