Kousek za Dobříší zastavil autobus v polích na malém parkovišti. Příjemnou procházkou kolem rybníka došli výletníci až do parku k letní vilce Karla Čapka. Všichni určitě četli jeho knihy, viděli o něm filmy, ale určitě si žádný z nás neuvědomil, jak byl literárně plodný, jak široké spektrum tvorby měl. Ve střídmě zařízené budově je v přízemí zmapováno jeho dětství, v patře tvorba a osobní život. V podkroví čekala vzpomínka na novináře Peroutku, který zde také pobýval. V parku je možné si pustit namluvenou historii starého Hamru, který tu původně stál. Na stromech je všude vidět tvorba lidí ze stacionářů.

Kolem zámku na Dobříši se celá léta jen jezdilo, potom došlo ke zpřístupnění parků a nyní i zámku, je v soukromých rukou. Minulost se prolíná se současností. Pěkné tapiserie, gobelíny, vzácné kousky nábytku, kachlová kamna, italské lustry, velká knihovna a nyní i výstava starých velocipedů. Ukázka vybavení pokojů pro spisovatele, kteří zde léta měli své sídlo.

Velké zlamání bylo ve francouzském parku, který je bohužel v rekonstrukci a tak toho nebylo mnoho k vidění. Před prohlídkou zámku si někteří prošli město, jiní nabrali síly v hospůdce a tak jim nic nebránilo vyjet domů. Výletníci byli příjemně unaveni, ale plnií nových zážitků.

Blanka Matoušková