Jak bude v budoucnu vypadat koupání na Škorně? Zdá se, že je konečně jasno. Po roce a půl anket, diskuzí a hlasování zastupitelé vybrali studii, podle které se místo zrevitalizuje.

Z architektonické soutěže, do které vedení města Škornu přihlásilo, vzešlo sedm studií. „Ve finále se vybíralo ze dvou. Pro vítězný návrh hlasovalo třináct z osmnácti přítomných zastupitelů,“ zmínil starosta Vodňan Viktor Blaščák.

Město muselo při výběru přihlížet především ke svým finančním možnostem a k tomu, co místní opravdu využijí. „Je tady poptávka po řízeném koupání. Také proto vyhrál tento návrh,“ konstatuje starosta.

Rozpočet se zatím odhaduje na dvacet až pětadvacet milionů korun. „Letos bychom rádi měli hotový projekt, a pokud seženeme peníze, příští rok by se mohlo začít s realizací,“ nastínil vizi města místostarosta Pavel Janšta. Zároveň doplnil, že celý projekt se bude určitě řešit etapovitě.

V projektu pocitových map i v anketách mezi veřejností hodnotili lidé Škornu jako nejošklivější místo Vodňan. Proto město přihlásilo zanedbaný areál koupaliště do architektonické soutěže O cenu Petra Parléře. Koncem loňského září pak vzniklo sedm návrhů, které mohli obyvatelé od října do letošního ledna hodnotit.

Sedm studií

Z architektonické soutěže vzešlo loni v září sedm návrhů, jak naložit se Škornou. Zastupitelé na svém březnovém zasedání vybrali vítěznou studii.

Vodňany mají návrh, jak bude vypadat Škorna

Chci, aby na Škorně byl tobogán. Líbí se mi řešení lodí plus koupání. Chtěl bych klouzačku a skokanský můstek. Využila bych saunu a v zimě bych si tady ráda zabruslila. Líbí se mi, že člověk najde v městském ruchu kousek přírody a klidu. To jsou některé z komentářů, kterými lidé v uplynulých měsících přispívali k sedmi návrhům na revitalizaci Škorny.

I ke komentářům veřejnosti město při vybírání vítězné studie přihlédlo. Jejími autory jsou architekti David Pavlišta a Jiří Žid. „Zadání jsme zpracovali tak, aby vzniklo místo příjemné pro sport a rekreaci umožňující vyžití více zájmových skupin, aby bylo možné místo užívat celoročně a aby byl návrh ekonomicky přijatelný pro malé město,“ uvedli ve své studii.

Součástí areálu bude krytá kolonáda volně navazující na pláž, koupaliště a rybník, restaurace, občerstvení, fitness se zázemím, sociální a technické zázemí areálu a do volných ploch mezi těmito objekty jsou vloženy převlékací kabiny, sauna a terasa restaurace.

„Dominantním prvkem v území je alej vedoucí po hrázi dřívějšího rybníka. Tu považujeme za nejsilnější architekturu v okolí a v návrhu ji zcela respektujeme,“ pokračují dále architekti.

Jedná se o takzvané biokoupaliště, kde se místo chloru využívá biotop, tedy voda se čistí pomocí kořenových systémů rostlin, které jsou mimo koupací část. Na podobné koupaliště nyní získali dotaci z Evropské unie například v Litovli.

Podle architektů je předběžný odhad investičních nákladů  na realizaci projektu letního koupaliště na Škorně ve Vodňanech zhruba 19 486 025 korun.