Plíce volají po kyslíku, krev buší ve spáncích, celé tělo se třese vyčerpáním a pot z vás lije jako krev. A přes to všechno obrovská úleva, že máte svoji úlohu za sebou.

Volyňský Fireman. Soutěž pro dobrovolné hasiče, která se tváří jako recese, ale ve své podstatě je testem síly, vůle a odhodlání. Nevěříte? Zkuste v plné hasičské polní (přilba, oblek, boty, dýchací přístroj, rukavice – cca 15 kilogramů) přenést v každé ruce 10 kilogramů, palicí o váze 6 kilogramů dvacetkrát udeřit, přeskočit bariéru, skákat v pneumatikách, dělat kolečko s 15 kily vody v každé ruce, protlačit barel s vodu tunelem, vystoupat do třetího patra věže, vytáhnout tam hadici, seběhnout dolů a nasadit proudnici. A to všechna přibližně za tři až čtyři minuty.

V sobotu se ve Volyni konal už 10. ročník této soutěže, ve které měřili síly muži, ženy, veteráni a junioři. Jedním z prvních, kdo trať absolvoval, byl Jaroslav Hanzlík z Plánice na Klatovsku. „Jsem tady potřetí a je to parádní soutěž. Ale nesmíte přepálit začátek. A kde jsem toho měl plné zuby? Asi na věži, ta vás opravdu vykrví," řekl krátce po doběhnutí. Možná i proto považuje Firemana za skvěle připravenou soutěž.

Výsledky 10. ročníku vám přineseme ve středečním vydání Strakonického deníku.