Lukáš Nový ze Strakonic jezdí do Německa často. Pracovně. Všechny, co se do spolkové republiky chystají by varoval především před provozem a vším s tím spojeným. „Kdo u sousedů někdy byl, ví, že s německou policií není moc velká legrace. To, že českým turistům dávají co proto, je věc dávno známá. Pokud si nechcete zkazit dovolenou pokutami, dejte si pozor na dodržování bezpečnostních předpisů. Reflexní vestu mějte po ruce. Mít ji musí každý, kdo v autě jede," vzkazuje řidičům. Německá pravidla silničního provozu mohou přichystat několik překvapení. V Německu je zakázáno předjíždět autobus, který přijíždí na zastávku a dává přitom znamení. Až zastaví, lze jej předjet jen rychlostí chůze. „Na pomalejšího řidiče v rychlém pruhu netrubte ani neblikejte. Může se to prodražit," pokračuje Lukáš.

S Deníkem na cestách: Německo


Když Lukáš Nový nepracuje, rád do Německa jezdí za poznáním. „Berlín je krásný. Udržovaný. Za návštěvu stojí televizní věž, odkud je famózní výhled široko daleko. K městu neodmyslitelně patří i Braniborská brána. Nikdo by ale neměl odjet domů, aniž by navštívil venkovní muzeum naší historie – Berlínskou zeď. Její kusy stojí dodnes. Check-point Charlie zůstal nezměněn. Kousek od něj je volně přístupná expozice fotografií a historických údajů, ze kterých si člověk udělá obrázek o tom, jak to dříve vypadalo. Zážitek umocní, když se podél zdi projdete. Všem to doporučuji," říká Lukáš.

Vyzkoušeli jsme: Tropical Islands

Šedesát kilometrů jižně od Berlína, v bývalém hangáru pro vzducholodě, se ukrývá šest a půl hektaru tropického ráje. Živý prales, živá zvířata, živá zábava. Park se nikdy nezavírá, můžete v něm přespat, strávit víkend nebo i týden. Najdete v něm i jedno z největších wellnes a spa center ve střední Evropě. Užívali jsme si tam tři dny, nic nám nechybělo. Jen ceny jsou takové… německé. Ale Bahamy vyjdou rozhodně dráž.


Na příští cestu vyrazíme do země Dálího, flameca a koridy. Španělská Barcelona už čeká.