Jde o stranu křižovatky mezi Žižkovým náměstím a ulicí Zeyerova a Křižíkova. „To je teprve začátek změn. Na druhou část křižovatky už chystáme dokumentaci a žádost o dotaci,“ říká místostarosta Milan Kodádek.
Tato první část byla financována částkou více než 250 tisíc korun, z toho téměř polovinu pokryl grant Nadace ČEZ. „Vodňany jsou v blízkosti Temelína a spolupracujeme dlouhodobě. O situaci s křižovatkou jsme věděli, a proto se Nadace rozhodla uvolnit příspěvek 120 tisíc korun,“ vysvětluje za energetiky Petr Šuleř.
Jde o místo v centru města, kousek od náměstí Svobody a dopravní uzel na trase Prachatice, Strakonice, Týn nad Vltavou a České Budějovice. Řidiči mají často problém vyjet z vedlejších ulic a ve špičce se zde pohybuje velké množství chodců, v blízkosti je autobusové nádraží a domov pro seniory. „Rádi bychom tady v budoucnu vybudovali kruhovou křižovatku, ale potýkáme se s nedostatkem prostoru, říká Milan Kodádek, toto je alespoň první krok k zajištění větší bezpečnosti,“ dodává Milan Kodádek.
Nová světla nad přechody pro chodce je třeba také správně nastavit. Paprsek lampy musí na chodce dopadat mírně šikmo pro pohled ze strany řidiče, aby neoslňoval a současně musí být chodci dostatečně viditelní na přechodech v reflektorech aut.