V kauze malé vodní elektrárny pod strakonickým hradem došlo k dalšímu zlomu, který lze popsat: Poprvé se sešli u jednoho stolu. V úterý totiž dorazili na strakonickou radnici zástupci pražské firmy Landreal, s.r.o., která chce pod hradem stavět malou vodní elektrárnu za 
55 milionů korun. „V podstatě nám byl pouze představen projekt celé stavby a poděkovali za profesionální přístup našich úředníků," uvedl pro Strakonický deník starosta Břetislav Hrdlička.

Zároveň ale podotkl, že slova o tom, zda město stavbu chce nebo ne, vůbec nepadla. „Vůbec se nás neptali. My jsme pouze uvedli, že se nám to nelíbí jako občanům města, protože netušíme, co z celého záměru vůbec může vzniknout," pokračoval starosta. Nastínil obavy ze zašpinění středu města a výrazné zvýšení hluku. Podle něj je totiž problém také v tom, že zatím není žádná studie, která by fungování elektrárny objasnila.

Zástupci firmy Landreal 
s novináři komunikují jen velmi stručně. Nemají zájem na prezentování kauzy v tisku. K tomu, jaké mají další plány ohledně výstavby elektrárny, společnost uvedla následující: „V případě projektu Malé vodní elektrárny Strakonice bude naše společnost 
i nadále postupovat v souladu s platnou legislativou ČR," zní e-mail od tiskového mluvčího pražské firmy Landreal, s.r.o., Tomáše Vacka.
Podle zákona nemá radnice možnost zakázat nebo povolit stavbu malé vodní elektrárny. A to i přesto, že město má smlouvu o budoucí darovací smlouvě, která se týká pozemků v držení Povodí Vltavy. Podle ní by město mělo přibližně za osm let získat pozemky, na kterých má stát elektrárna. Zda to může ovlivnit výstavbu jako takovou, není v této chvíli jisté.

Muzeum se bojí, že otřesy turbín ještě víc poškodí hradní zdi

S argumentem proti výstavbě malé vodní elektrárny pod strakonickým hradem vyrukovala v těchto dnech ředitelka Muzea středního Pootaví Strakonice a bývalá místostarostka Ivana Říhová.

Poukázala na možnost, že otřesy z turbín by mohly poškodit už tak popraskané hradní zdi.

K výstavbě malé vodní elektrárny u hradu má velké výhrady a osobně s ní nesouhlasí. „Když si odmyslím estetické hledisko a vliv na životní prostředí, určitě mi nenechává klidnou těsná blízkost Národní kulturní památky strakonický hrad," říká Ivana Říhová. Pokračuje: „Nejen, že se pozemek těsně dotýká jedné z jeho budov, ale my jako správce části areálu již nyní máme velké problémy se statikou na jeho jihozápadním ostrohu. Několik let sledujeme s pracovníky památkové péče puklinu v místech, kde až do počátku 19. století stávala věž. Prasklina je již viditelná i pouhým okem ze II. nádvoří. Velmi se obávám síly vibrací a jejich přenosu do skalního masivu, kde stojí hlavní hradní palác," argumentuje Ivana Říhová.

Tiskový mluvčí pražské firmy Landreal, s.r.o, která je investorem výstavby malé vodní elektrárny za 55 milionů korun, Tomáš Vacek, považuje tyto obavy za zbytečné a neopodstatněné. „V případě projektu Malé vodní elektrárny Strakonice budou použity nejmodernější technologie, včetně kotvení turbín. Tyto technologie znemožňují přenos jakýchkoliv vibrací do okolí, a proto nemůže být samotná elektrárna spojována s negativním vlivem na okolní podloží," oponuje Tomáš Vacek.

V současné době je stále přerušené řízení ve věci stavby malé vodní elektrárny. Firma Landreal má strakonickému odboru výstavby dodat do 1. dubna některé chybějící dokumenty.

Podle šéfa odboru Jaromíra Zemana není v současném stadiu celé kauzy vyjádření statika k údajným vibracím z turbín nutné. Jaromír Zeman doplnil, že by mělo být až součástí případného projektu výstavby malé vodní elektrárny.