Chceme cirkusy bez zvířat. Takové heslo razili účastníci protestního shromáždění, které se uskutečnilo v sobotu 21. března v areálu pod Hvězdou ve Strakonicích přímo před bránou do Cirkusu Berosini.
Podle Jana Juráše, svolavatele shromáždění, které probíhalo formou informační kampaně, nemají zvířata v cirkuse co dělat. „Nesouhlasíme s využíváním zvířat pro lidský byznys," vysvětlil důvod shromáždění.
Majitel cirkusu Ferdinand Berousek na to měl jiný názor. „Například opice jsme zachránili z výzkumného ústavu. Kdyby nebylo nás, nepřežily by. Nemyslím si, že tenhle protest něčemu pomůže. Pokud by nesměla být v cirkusech zvířata, co bychom s nimi měli udělat? V Mexiku cirkusy zakázali a 14 tisíc zvířat museli utratit," zmínil se.
Na to má Jan Juráš odpověď. „Jednalo by se o postupný trend. Navíc v České republice je okolo dvaceti cirkusů, takže počet zvířat by nebyl tak vysoký," podotkl.
Cirkus Berosini byl v loňském roce prověřován Státní veterinární správou. Ta došla k závěru, že cirkus porušoval zákon na ochranu zvířat proti týrání. Podnět k prošetřování tehdy podala nezisková organizace Svoboda zvířat s tím, že lvi jsou držení ve velkém počtu v příliš malých klecích, bez možnosti schovat se před nevlídným počasím.
Tomu se Ferdinand Berousek brání. „Našeho cirkusu se to netýkalo. Zvířata nepatřila totiž nám, ale majiteli z Polska, který u nás měl angažmá. Zákon porušoval tím, že měli lvi jen o dvacet centimetrů menší klec," brání se.
Proč ale dal angažmá někomu, kdo porušuje zákon na ochranu zvířat proti týrání, nevysvětlil. „Záleží, čemu říkáte týrání," pokrčil rameny.
Lvi v Cirkusu Berosini, který funguje od roku 2010, nejsou. V jejich zvěřinci jsou opice, kozy, poníci, velbloudi, psi, kachny a další.