Strakonickému deníku to potvrdila vedoucí oddělení evidence obyvatel, cestovních dokladů a občanských průkazů na Městském úřadu ve Strakonicích Jana Michálková. „V úřední dny vyřizujeme i kolem padesáti žádostí,“ řekla.

Jana Michálková, vedoucí oddělení evidence obyvatel, občanské průkazy a cestovní doklady, MěÚ StrakoniceZdroj: Deník / Alena ŠrámkováKde vás občané najdou?
Oddělení sídlí v budově bývalého okresního úřadu, v ulici Smetanova v přízemí, vlevo.

Existuje přehled zemí, kam mohu cestovat pouze na občanský průkaz?
Seznam států je k náhledu na stránkách Ministerstva zahraničních věcí a neustále se doplňuje.Kdy řešit platnost dokladů? Ideální je nejprve vyřešit doklady a pak až objednávat dovolenou. Lidé se vyhnou stresu.

Kdy pro děti žádat o vydání pasu nebo občanky?
Cestovní pas potřebují děti pouze pro cestu mimo Evropskou unii. Co když si dítě na průkazu už není podobné? Rodiče mohou nechat vyrobit nový doklad i dříve než za pět let.

Co všechno je třeba vědět, když potřebujete pro své dítě pořídit cestovní doklad:

Ceny pasů:dodací lhůta 30 dnů 6 dnů
dospělý 600 Kč 4000 Kč
dítě 100 Kč 2000 Kč

Od června 2012 musejí mít i děti do 15 let pro cestu za hranice svůj vlastní cestovní doklad.

V EU stačí občanka, pro zbytek světa pas.

Poplatky jsou za občanský průkaz 50 korun a za cestovní pas 100 korun. Platí se na místě. Asi nejkomplikovanější je pořídit fotku, která na dokladu bude.

Malé děcko neposedí a pak záleží na umu všech, kteří s dítětem pracují, aby se dílo vydařilo. Fotka na pas má 15 prvků, které pokud nejsou splněny, nejde ji použít (např. nesmí mít otevřenou pusu).

Jednodušší je focení na občanský průkaz. Na úřadě je k dipozici off line fotoaparát. S tím lze vyfotit i ležící miminko se zavřenýma očima.

Lhůta pro vyhotovení cestovního pasu je i pro dítě 30 dnů. Existuje i zrychlená možnost do šesti pracovních dnů za 2000 korun.

Alena Šrámková