Souhlasíte s tím, aby bylo očkování dětí povinné pod pohrůžkou pokuty?
Jsem svou náturou spíše liberál, a tak sankce v oblibě nemám.
Na druhou stranu souhlasím s tím, aby přijetí dítěte do kolektivního zařízení, tedy školka nebo škola, bylo podmíněno řádným očkováním dle kalendáře. Je to smysluplné v rámci ochrany veřejného zdraví.
Zaznamenala jsem, že maminky nesouhlasí především s tím, aby byly jejich děti očkovány proti šesti nemocem naráz. Jak velký nápor pro organismus dítěte tyto protilátky najednou jsou?
Z pohledu imunologů, podpořeného relevantními studiemi je očkování šestivalentní vakcínou pro dítě bezpečné a dokonce účinnější a šetrnější, než když bychom ho jednotlivými složkami očkovali postupně.

Je podle vás skutečně nutné očkovat v tak útlém věku i proti žloutence typu B?
I v odborných kruzích se vedou diskuze, zda je potřeba očkovat šestivalentí vakcínou obsahující i složku proti žloutence B.
Faktem je, že očkování v útlém věku je důležité jak pro ochranu kojence před úmrtím na nemoci jako je černý kašel, tak i proto, že imunitní systém v tomto věku je učenlivý a dobře na očkování reaguje.
Hrozba žloutenky B v kojenecké věku je nízká. Na druhou stranu hladina protilátek proti této nemoci se pro vakcinaci kojence velmi dobře zafixuje a přetrvává celoživotně.

Také panují názory, že spalničky byly ještě nedávno běžnou dětskou nemocí a očkování je tak jen farmaceutickou lobby. Jak se na to díváte?
Odpověď je jednoduchá – před pár týdny v Německu zemřelo na spalničky neočkované dítě.
Tato běžná dětská nemoc pravidelně způsobuje u neočkovaných dětí epidemie například v Rakousku a Německu. Mnohé děti mají průběh této nemoci navíc komplikovaný zánětem mozkových blan.

Jaké jsou nežádoucí účinky očkování?
Každá účinná látka musí mít nežádoucí efekt. Záleží, zda je správně a ve vhodnou dobu aplikovaná.
Očkovací látky jsou připraveny tak,aby riziko nežádoucích účinků po správné aplikaci bylo co nejnižší a efekt vakcinace aby mnohonásobně převyšoval toto riziko. Většinu vedlejších reakcí představují přechodné potíže místní – zarudnutí v místě vpichu, bolestivost, teploty, vyrážka.
V porovnání s riziky nemoci, proti které účinně chrání, je to zanedbatelné. Vzácné závažnější reakce po očkování ale jsou také realitou.
Každý organismus je jiný a ne vždy je jeho imunologický systém k očkování optimálně naladěn. Je na lékaři, aby svým rozhodnutím co nejvíce potenciálních vedlejších reakcí eliminoval. Ne vždy to stoprocentně jde.
Své děti jsem nechal řádně naočkovat podle platného kalendáře, vědom si všech rizik. Jsem tomu rád. Nechci je vystavovat nemocem, které jsou stále kolem nás a jen díky velké proočkovanosti naší populace je nevnímáme jako reálnou hrozbu.
Bohužel je to klam. Jen v loňském roce v našem regionu zemřelo dítě na černý kašel.

Maminka: Očkovat ano, ale ne naráz

S povinným očkováním dítěte maminka Stanislava Lávičková souhlasí, odmítala však jednorázovou hexavakcínu. „Problémem se zabýval i ombudsman," říká.

Jste pro povinné očkování?
V podstatě ano, i když nerada. Chápu, že tady je nějaká proočkovanost lidí a kdyby nebyla, tak by tady nemoci pořád byly.

Je podle vás nutné očkovat proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, které byly dříve běžnými dětskými nemocemi?
Méně nebezpečnými nemocemi, jako jsou plané neštovice, by si mělo podle mého názoru každé dítě projít. Jen tak se v jeho těle vytvoří přírodní protilátky.

Je správné očkovat všechny protilátky naráz?
Já jsem rozhodně proti jednorázovému očkování. My jsme se s tímto problémem obrátili i na ombudsmana, ale protože se v té době měnil, tak jsme se dočkali odpovědi až po roce.

S čím konkrétně jste se na ombudsmana obrátili?
Napsali jsme mu, že souhlasíme s tím, co je napsáno v zákoně. Nicméně bychom rádi dítě nechali naočkovat šetrnější formou. Požadovali jsme rozdělení do několika etap, místo jednorázové hexavakcíny.

Jak se k tomu ombudsman postavil?
V současné době je tam ombudsmanka, která s naším názorem souhlasila a předala ho příslušnému orgánu. Od doby, kdy jsme od ní dopis obdrželi, uběhlo již půl roku a zatím jsme žádné další vyjádření neobdrželi.

Celkově od vaší žádosti uplynul rok a půl, dítě už jste tedy museli nechat očkovat. Jak jste to vyřešili?
Rozhodli jsme se tak, jak nám to přijde správné, tedy rozdělit očkování do několika etap. Problémem je, že pokud si očkování rozdělíte, musíte za něj platit. Nejvíce mě překvapilo, že jsme v tomto případě museli platit i za práci lékaře 60 korun.

Kolik vás tedy očkování stálo?
Za jednu vakcínu se platí 1200 korun a jsou celkem čtyři. Dále je očkování proti obrně, kde jsou dohromady také čtyři vakcíny a za jednu se platí zhruba tři sta korun. Později nás čeká ještě očkování proti žloutence.

Ptali jste se například pojišťovny, proč je očkování při rozdělení nutné platit?
Ano, zajímali jsme se o to poměrně intenzivně. Důvodem je dodatek v zákoně, ve kterém je uvedeno, že stát proplácí pouze hexavalentní vakcíny. Vzhledem k tomu, že my jsme si zvolili jiný způsob, tak nám nemůže být proplacena ani koruna, přestože jsme splnili všechna povinná očkování.

DARINA VERNEROVÁ a  VLADIMÍR HOŤ