Mráz v uplynulých dnes sevřel i rybníky. Ledem pokrytá hladina by tak mohla přinést šupináčům nedostatek kyslíku. Zatím ale rybáři zásadní problémy nehlásí.

Ve společnosti Blatenská ryba nejprve zjišťovali množství kyslíku ve vodě a hodnoty zatím byly v normě. Více o tom řekl jednatel firmy Václav Špeta. „Sekat led jsme nemuseli, jen jsme na několika rybnících rozmístili aerátory," uvedl.

Mráz a led podle jeho slov přitom není jediný problém, který může ryby v rybnících během zimy ohrozit. „Je to také větší vrstva sněhu, kvůli které potom nemůže do vody proniknout dostatek světla, které ryby rovněž potřebují ke svému životu," doplnil. Ani s takovou komplikací se nemuseli letos zatím na Blatensku vypořádávat.

Podobně vidí současnou situaci i vedoucí Městského rybářství Vodňany Vladimír Víšek. „Led na našich rybnících je zatím slabý, tak jsme ho nemuseli vysekávat. Jen jsme někde rozmístili rozmrazovače," dodal.

Podle zkušeností rybářů ryby na zimu zklidní své životní pochody a mráz jako takový jim tolik vadit nemusí. Menší úbytky ryb přes zimu bývají obvyklé a předem se s nimi počítá. Více než mrazy a led na vodních plochách může rybám uškodit teplá zima. Když jsou v zimě vysoké teploty, ryba je neustále v pohybu a vysiluje se. Navíc ji může snadněji napadnout nějaká choroba.