Do tohoto okamžiku jede vše podle běžného scénáře, i když jde o porod císařským řezem. Až tady ale nastává změna – dceru přivine na svoji hruď šťastný otec Tomáš Fiala (38). Stane se tak průkopníkem tzv. bondingu – poporodního procesu tvorby hlubokých emočních vazeb mezi matkou a dítětem. Matka Jitka Fialová (28) právě kvůli poporodní jizvě svoji dceru na břicho přiložit nemohla. Zaskočil tedy otec. „Byl to krásný pocit. Měl jsem v náruči človíčka, který byl na světě jen několik minut," svěřil se včera Tomáš při návštěvě v nemocnici. A matka? „Bylo to zvláštní. Na jednu stranu jsem byla hrozně šťastná, na druhou jsem Tomášovi tak trochu záviděla. Já si mohla vzít Magdalenku na sebe bez rizika až druhý den," doplnila.

Abychom ale všemu dali správný rozměr, musíme se vrátit přibližně o dva týdny zpět. To se Jitka Fialová dozvěděla, že kvůli otočení dítěte nebude moci rodit přirozeným způsobem. O bondingu už věděla díky své známé zdravotní sestře, která na toto téma psala studijní práci. „Tomášovi jsem to řekla asi týden před porodem. Souhlasil," dodala.

Vrchní sestra Miloslava Bláhová přiznává, že nervozita při této premiéře trochu panovala. „Spíše takové vzrušení, protože tuto možnost jsme mohli zkusit až díky přestavbě operačních sálů, které jsou soustředěné v jednom objektu. Když si maminka o tuto variantu sama řekla, rádi jsme jí vyhověli. Všechno dopadlo skvěle," informovala vrchní sestra.

Bonding není nic nového, ovšem v kombinaci s císařským řezem o novinku jde zcela určitě. Více ředitel nemocnice Tomáš Fiala. „Naše oddělení začalo s přikládáním dětí k matce po císařském řezu ve svodové anestezii již na operačním sále, ale tentokrát jsme zkusili i bonding s tatínkem," říká Tomáš Fiala.

To, že byli Fialovi prvními, kdo tuto variantu vyzkoušel, není podle nich důležité. „Zvláštní možná ano. Ale mnohem důležitější je fakt, že se o této možnosti dozvědí i jiné maminky," vysvětluje Jitka Fialová.

Strakonická nemocnice použila tuto možnost – přikládání k otci, pokud matka rodila v termínu, ale císařským řezem – jako první na jihu Čech.

Bonding- Nebo také „klokánkování". Poporodní proces tvorby hlubokých emočních vazeb mezi matkou a dítětem (doslovný překlad je např. svazování, propojování, lepení).
- Za bonding můžeme označit proces, kdy se bezprostředně po porodu utváří vztah mezi maminkou a miminkem. Úzký kontakt matky a novorozence v raném poporodním období buduje základy emočních vazeb a pomáhá nastartovat tvorbu mateřského mléka.
- U sekčních porodů může maminku zastoupit tatínek nebo babička.