V příštím roce chce ČSAD STTRANS opět vyzkoušet autobus na elektrický pohon. Strakonickému deníku to včera potvrdil ředitel společnosti Vladimír Warisch. „Stále tuto možnost sledujeme. Stejně, jako před pěti lety, když jsme v ulicích Strakonic už elektrobus testovali," řekl Vladimír Warisch.

Důvodem, proč se ČSAD STTRANS možnosti pořízení elektrobusu nevzdal, jsou dotace, které mají být příští rok k dispozici. Vladimír Warisch také vysvětlil, proč před pěti lety společnost od zakoupení elektrobusu odstoupila. „Malá výdrž baterie a velmi pomalé nabíjení. To byly hlavní důvody, proč jsme od záměru ustoupili," uvedl. Na druhou stranu ale vyzdvihl ekologický přínos a určitý komfort pro cestující. „Tichý chod, žádné zplodiny, příjemný pocit z jízdy," vyjmenoval některé výhody.

Před pěti lety se testovací jízdy zúčastnila redaktorka Strakonického deníku Jana Štroblová. „Vzhledem se autobus od jiných nelišil, ale hned po rozjezdu ano. Motor nebyl slyšet, žádný hluk a výfukové plyny. Byla to příjemná cesta," zavzpomínala Jana Štroblová.

Vedení města v tuto chvíli nemůže reagovat na hypotézy o možnosti nákupu elektrobusů. „V případě, že nabídka ze strany provozovatele dopravy přijde, budeme se bavit o konkrétní situaci v konkrétních číslech," řekla mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Běžný nízkopodlažní autobus pro MHD přijde na čtyři až pět milionů korun. Elektrobus kolem osmi milionů.