Ten představili včera. Nový přístroj nahradil zařízení, které pracovalo od roku 1988. "V Poliklinice Blatná provozujeme rentgenovou ambulanci od 1. ledna 2015. Za přispění města Blatná jsme tehdejší přístroj zdigitalizovali, čím získal na rychlosti, ale přesto už nevyhovoval," řekl na slavnostním uvedení do provozu ve středu 7. června ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Rentgen pracoval v Blatné od první světové války, do soukromé péče přešel v roce 2014.

Slavnostního představení se zúčastnila také jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. "Vzpomínám si, že před rokem jsem tady tak trochu plakali, jak potřebné by bylo získat nový přístroj a slíbil jsem, že když se nám tahle věc podaří, přijedu. Jsem ráda, že jsem mohla svůj slib splnit a do Blatné přijet," uvedla Ivana Stráská.

Nový přístroj umožňuje snímek pacienta okamžitě poslat na rentgenové pracoviště do strakonické nemocnice, kde ho lékař okamžitě vyhodnotí, popíše a výsledek ihned pošle zpět na ambulanci v Blatné. Pacienti se tedy žádného zdržování obávat nemusejí.

Loni byly nejčastějšími úkony rentgen kostí a kloubů končetin (1089 případů) a rentgen hrudníku (1129 případů).

Pracoviště je otevřené v pondělí od 7 do 11.30 hodin a od 12 do 15.30 hodin, úterý až pátek 7 až 11.30 hodin a 12 až 14 hodin. Nový přístroj přišel na cca dva miliony korun. Nyní je ve zkušebním provozu.