Osádky bojových vozidel S-10M2D proto absolvovaly ve spolupráci s kolegy z 252. protiletadlového raketového oddílu a praporu podpory výcvik, během kterého operátoři zachytili a fiktivně sestřelili již přes stovku imitovaných vzdušných cílů. „Hlavním cílem výcviku bylo připravit, zdokonalit a přezkoušet osádky bojových vozidel S-10M2D, družstva radiolokačního a vzdušného průzkumu a týmy řízení palby před nadcházejícími bojovými střelbami,“ uvedl řídící výcviku rotmistr Ivo Langhammer.

Nováčci stříleli poprvé
Z deseti operátorů, kteří se připravovali na střelbu z protiletadlového raketového kompletu S-10M2D, tvořili polovinu nováčci. „Vojáci mají za sebou odborný kurz ve Vyškově i přípravu ve strakonické posádce. Veškerou činnost, kterou budou provádět při bojových střelbách, mají dopředu nacvičenou,“ doplnil rotmistr Langhammer.

O prázdnínách pracovníci Muzea středního Pootaví Strakonice začnou stěhovat expozice, aby mohli nastoupit dělníci na rekonstrukci. Snímek je z výstavy Strakonicko za 1. světové války.
Už v neděli 1. července muzeum na tři roky skončí

Největší výzvou tak pro nové vojáky bylo zvládnout stres, který zpravidla zažívá každý při odpálení první ostré rakety v životě. „Nejhorší bylo to čekání v případě, že střelby byly posunuty například kvůli nepříznivému počasí,“ zavzpomínal rotmistr Langhammer na svoje začátky a dodal: „Nejdůležitější je zachovat klid a dodržet postupy, které mají vojáci nacvičené.“

kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku