Oáza klidu je kolikátá vaše hra?

Třetí. Po uvedení naší prvotiny Upřímná zpověď v roce 2014, která se věnovala problému alkoholismu, následovala v roce 2015 lechtivá komedie Chudák Albert a obě divadelní hry se setkaly s nevšedním zájmem. Letošní rok jsme se rozhodli pro naprosto odlišné prostředí, ale s cílem psát hru zase ze života, jak jsme si na počátku naší spolupráce s Honzou dohodli.

O čem tedy Oáza klidu je?

Napsali jsme hru ze života starších lidí, umístěných v DPS. Námět vyšel z mého pera a účel byl jednoznačný. Ukázat všem, že i naši starší občané na sklonku života si mohou prožít krásné zážitky a spousty srandy a starosti se naučit házet za hlavu. Zkrátka bavit se až do posledních dnů svého pozemského žití.

Přiblížil byste děj komedie?

Ve hře je vykresleno pět základních postav. Dva důchodci a tři důchodkyně. Každý si prožil svůj vlastní život a každý také pochází z jiného sociálního prostředí. Každý má své mouchy, někdo se chová povýšeně, jiný zas pomlouvá, další je nerudný a protivný, ten další pro změnu lehkovážný a rozšafný atd. A na konci toho všeho v DPS zjistí, že jsou si vlastně všichni rovni, ať byli na ulici a nebo třeba ředitelé.

Představte herce, kteří ve vaší hře vystupují.

Hlavních mužských postav se ujali oba autoři Jan Červenka a Martin Levý, v ženských rolích se představí osvědčené herečky Tereza Mrázková a Vendula Vaněčková, doplněné o nového člena našeho souboru Jolanu Opavovou. V dalších roličkách na sebe určitě výrazně upozorní Pavla Brůžková a Dana Rončková a nesmíme samozřejmě zapomenout ani na Richarda Semiginovského, který se věnuje hudbě, osvětlení, oponě a ještě si střihne i malé herecké vstupy.

Takže ještě chybí informace, kdy a kde komedii můžeme vidět.

Divadlo se koná v sobotu 28. května od 20 hodin a v neděli 29. května od 18 hodin v Radomyšli na sále místní sokolovny. Další reprízy budou v podzimních termínech, kdy se divadelní hra představí i v jiných obcích našeho okresu. Vstupné je 80 korun a všichni jsou srdečně zváni.