Sedni, lehni, ale i takzvané odložení či průchod skupinkou pohybujících se osob museli zvládnout psi, kteří se v sobotu dopoledne utkali v soutěži O vodňanský pohárek, který letos po dvanácté pořádala Základní kynologická organizace Vodňany.
Mezi účastníky byla například i Alena Hauerová z Protivína (68). Sobotní klání bylo pro ni i její dvouletou fenku rotvajlera Lussy první soutěží. „Byla jsem strašně nervózní, ale už mi odlehlo," popsala své pocity po té, co soutěž dokončila. „Jsme začátečnice a chtěly jsme si to jen zkusit," říká.
Největší problém jim dělalo odložení za pochodu. To znamená, že zatímco psovod jde, pes musí na povel lehnout a zůstat na místě. „Na nácvik tohoto povelu jsme měly málo času," podotkla.
Fenku Lussy si Alena Hauerová pořídila s odchodem do důchodu, aby ji, jak říká, fenka aktivovala. „Ačkoliv má na hektarové zahradě kamaráda, celé dny se válí, a tak chodíme na procházky, tak pět šest kilometrů denně, což prospívá nám oběma," dodala se smíchem. U zkoušky nakonec prošly.
Asi největší pozornost na soutěži získal nejmenší účastník – šestiletý pudlík Sunny. Přijel sem s majitelkou Janou Vlkovou z Nového Boru. U Sunnyho platilo úsloví Malý, ale šikovný do posledního písmene. Na kontě má pět výkonnostních zkoušek včetně canisterapie (léčebný kontakt psa a člověka – pozn. aut.). „Ke canisterapii jsme se dostali proto, že jsme chtěli pomáhat starým lidem," vysvětlila Jana Vlková. Sunny v současné době působí v Obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky.
Podle pořadatele soutěže Miroslava Ryneše st. je ve sportovní kynologii pudl opravdovou raritou. „Pravdou ale je, že dnes i kynologie podléhá módním trendům a mezi německé ovčáky, kteří jsou všeobecně nejlépe cvičitelnými plemenem, přichází i ve sportovní kynologii netradiční plemena jako například rhodéský ridgeback nebo třeba i jack russel teriér," zmínil.
Přestože je každý pes jiný, výcvik je podle Miroslava Ryneše důležitý pro všechny. „Majitelé si to často neuvědomují, ale socializovat a naučit základní poslušnosti potřebují všechna plemena. Bohužel to stojí čas i peníze, tak to mnozí lidé vypouštějí. Pak se stane, že nemohou jít se svým psem po městě," krčí rameny.
Kynologický klub Vodňany byl založen v roce 1971. Od roku 1993 je začleněn do Českého kynologického svazu, který zaštiťuje sportovní výcvik psů v České republice.
V současné době má klub 24 členů.
Za ty roky sklidil několik úspěchů, mezi nimi jsou dva tituly mistra republiky. Na cvičišti převládají němečtí ovčáci, ale objevují se i rotvajleři nebo němečtí boxeři.
Kromě sportovní kynologie vodňanský klub pořádá kurzy základní poslušnosti pro veřejnost.