Na své zkázyplné cestě brala lidem domovy a nerozpakovala se vzít s sebou nadobro i jedinou dřevěnou chatu a zatopit celou oblast po střechy zděných domů…

Součástí chatové oblasti jsou dva trvale obydlené domy. Jedním z nich je bývalý mlýn, ve kterém žijí manželé Otřísalovi. „Povodňová hlídka nás v noci vzbudila a zbytek noci jsme trávili se psem v autě v Zahorčicích u kapličky,“ vzpomíná na tehdejší události Marie Otřísalová a děkuje za tehdejší přístup obce.

Povodně 2002  na Českobudějovicku.
Povodně 2002: Voda brala majetek i vzpomínky

Po rozednění sledovali z vrchu Mešnice, jak se plní a rozlévá rybník Veský. Voda podemlela hráz, cestou vytopila domy, hospodu Přístav, strhla čističku a vytopila obchod SPAR, který byl také manželů Otřísalových. „Přízemní sklady se zbožím byly zatopeny, všechno bylo zničené, v prodejně stála voda,“ popisuje Marie Otřísalová.

Strakonicko 9. srpna - 2002. Taková byla nebo spíše nebyla silnice mezi Štěkní a Čejeticemi.
Rozbouřená voda prolétla dvorem, zůstala jen spoušť

Provoz v obchodu se jim podařilo brzy obnovit. „Nějakou dobu jsme provizorně přebývali ve mlýně v jedné horní místnosti s vařičem,“ pokračuje ve vyprávění. „Voda zničila manželem namalované obrazy, které měl doma,“ doplňuje.

Domov opravovali díky povodňovým půjčkám a vlastními prostředky. Během patnácti let mlýn zrenovovali, před několika lety dostal úplně nový kabát.

Život zkrátka plyne dál, zrovna jako voda ve Smoliveckém potoku…

Svinětice 15 let od ničivých povodní 2002.
Voda jim odplavila i část terasy domu