Je to trochu nepoměr. České Budějovice z jihočeských měst a obcí nabízejí největší lůžkovou kapacitu v hotelech či penzionech. Nejvíce lidí se sem ale nehrne. Podle Ireny Kovárnové z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) se vloni nejvíce hostů ubytovalo v Českém Krumlově. Městem s největším počtem přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních pak byla Třeboň. "Hlavně díky lázeňství," podotkla Irena Kovárnová.

Největší počet hotelů
či penzionů
v kraji nabízel okres Český Krumlov (294 zařízení), tomu odpovídala i největší lůžková kapacita (13,1 tisíce lůžek) a největší počet míst pro stany a karavany (4,5 tisíce míst).
V roce 2016 v jihočeských ubytovacích zařízeních složilo hlavu 1,4 milionu hostů, z toho necelou jednu třetinu tvořili cizinci (32,4 %). Největší počet hostů mířil do okresu Český Krumlov.

Vloni bylo výletníkům v kraji k dispozici 1195 hromadných ubytovacích zařízení, což představuje 13 % celkové kapacity hotelů či penzionů v Česku. Kraj tak v tomto směru obhájil v rámci republiky první místo. Nejčastějším typem ubytovacích zařízení jsou v jižních Čechách penziony, tvoří 43 % z celkového počtu lůžek. Kromě penzionů vedou jižní Čechy i v počtu kempů, chatových osad a turistických ubytoven.

V hromadných ubytovacích zařízeních Jihočeského kraje bylo vloni k dispozici na 20 tisíc pokojů s téměř 60 tisíci lůžek 13 tisíci míst pro stany a karavany. V počtu pokojů a lůžek se kraj umístil na druhém místě za Prahou, v počtu míst pro stany a karavany je zcela bezkonkurenčně v čele mezikrajského srovnání.

Bývalý hejtman Jiří Zimola.
Kandidátka ČSSD definitivně bez Jiřího Zimoly

Množstvím ubytovaných hostů se Jihočeský kraj zařadil na třetí místo mezi kraji. První pozice patří s obrovským náskokem Praze, na kterou se orientují zejména hosté ze zahraničí (nerezidenti). Zde se vloni ubytovalo poprvé v historii více než šest milionů cizinců. Na druhém místě podle počtu návštěvníků celkem byl Jihomoravský kraj, který vede statistiku počtu ubytovaných tuzemských hostů (rezidentů). Jihočeský kraj se podle počtu ubytovaných tuzemských hostů zařadil na třetí místo, ale počtem jejich přenocování se vyšvihl do čela krajů.