Strakonice – Ať si této akci říká kdo chce a jak chce, bylo to něco nového, ale prima. Je znát, že festivalový výbor již nutně potřeboval novou krev, ten původní byl již vyhořený. Díky skvostnému počasí si všichni – jak návštěvníci, tak účinkující – přišli na své.

Je zajímavé, že jakmile přešel most poslední účastník průvodu, objevil se nad Strakonicemi malý mráček a spadlo několik kapek. Rozhodnutí, že se nebude vybírat vstupné, rozhodně umožnilo účast na festivalu, zejména vícečlenným rodinám, pro které by bylo finančně nemyslitelné platit 100 korunové vstupenky. Bravo organizátoři.

Trochu mne překvapila trasa obou průvodů, neboť veškeré průvody vždy vedli ulicí „U Markéty" pod okny mého bytu. Kde v zatáčce k poště všechny soubory zastavily a předvedly kousek svého programu. Tento fakt byl plně nahrazen. Pódiem, které bylo vybudováno na parkovišti – opět bravo pořadatelé.

Příštích pár vět je samozřejmě myšleno jen pro pobavení čtenáře, pokud dočetl až sem. Navrhuji trasu závěrečného průvodu pro příští festival. Z Písecké přes náměstí, přes „lentilku" kousek Katovickou do „Spojařské", kolem bývalé Lapků zahrady a kapličky Sv. Petra dolů k řece, dále na zadní lávky do autokempu, kde by mohlo být například opékání prasete. Dále na letiště a do hradu a letního kina.

Ještě mne pořád mrzí, že kasací bylo opět uzavřené. Pamatuji doby, kdy Skoti spali v ubytovně na Volyňské a na obědy a večeře chodili do jídelny za parkem. Samozřejmě v průvodu a s muzikou, to byla podívaná!

Autor: Jaromír Trhlík