Už několik týdnů můžete na Strakonicku natankovat Natural od 25,50 korun do 26,60 korun. Nafta je až o dvě koruny levnější.

Vedoucí čerpací stanice ONO Kbelnice Miroslav Vlásek uvedl, že nemá žádné signály o chystané změně ceny pohonných hmot. „Už přes dva týdny zůstávají naše ceny stejné. Benzin máme za 
25,50 korun za litr a naftu za 22,90 korun za litr. Nemám žádné informace o tom, že by se měly ceny v příštích dnech nějak hýbat ani nahoru, ani dolů," řekl.

I přes velmi nízké ceny se ale podle pumpařů na Strakonicku žádné fronty u stojanů netvoří.

Vliv na vývoj cen pohonných hmot má podle Václava Louly, experta České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu, hlavně nízká cena ropy. „Cena ropy Brent, která tvoří 75 procent ropy dovážené do Evropy, se v současnosti pohybuje mezi 30 až 33 dolary za barel. Tento vývoj se promítá dál do kotovaných cen paliv, jako je nejprodávanější benzin Natural 95 a motorová nafta. Také tyto kotace vykazují pokles," uvedl Václav Loula.

Dále se cena pohonných hmot skládá ze spotřební daně, která je pevně stanovena a sazby DPH. „Celkové daňové zatížení pohonných hmot 
z konečné prodejní ceny je více než 60 procent a tvoří rozhodující část ceny," dodal.

Podle Václava Louly se nedá předpokládat, že by v budoucnu došlo ještě k nějakému výraznému snížení cen pohonných hmot. 

Více v pátenčím vydání Strakonického deníku 12. února