Na poutním místě Lomec u Vodňan můžeme v posledních týdnech pozorovat denně stavební práce. V areálu kláštera Kongregace Šedých sester III. řádu sv. Františka, v budově bývalé školy, vzniká postupně týdenní stacionář pro těžce postižené.

Provozovatelem budoucí sociální služby by měl být Domov Žlutý Petrklíč, z.s. „K založení spolku Domov Žlutý Petrklíč došlo v roce 2015 na základě myšlenky menší skupiny lidí, která by ráda pomohla lidem s těžkým mentálním a kombinovaným postižením a jejich rodinám. Rodiny, které dlouhodobě pečují o osoby s těžkým zdravotním postižením, se často ocitají v nelehké životní situaci. Někdy bývají na péči zcela sami a bez pomoci. Mnohdy by jim stačilo alespoň na chvíli odpočinout a načerpat nové síly od náročné celodenní péče,“ uvádí předseda spolku Mgr. Zdeňka Čížková.

Obyvatelé Domu klidného stáří v Sousedovicích si  táborák užili
OBRAZEM: V Sousedovicích zahájili prázdniny táborákem


Spolek by tak chtěl reagovat na zjištěné potřeby těchto rodin vybudováním týdenního stacionáře s kapacitou pro 4 uživatele ve věkové kategorii 15-40 let. Při okamžité kapacitě týdenního stacionáře pro 4 uživatele se však může měsíčně na týdenních pobytech vystřídat klientů daleko více. „Naší prioritou bude spolupráce s rodinou uživatelů tak, abychom jejich dětem a našim budoucím uživatelům mohli vytvořit na Lomci bezpečný, klidný a pohodový domov rodinného charakteru, do kterého se budou rádi vracet,“ dodala Mgr. Čížková.

Proč zrovna na Lomci? „Budovu bývalé školy již delší dobu nevyužíváme, a proto když se zrodila potřeba této sociální služby v našem regionu, rozhodly jsme se, že tuto myšlenku budeme podporovat,“ uvedla sestra Klára Šídlová, generální představená kongregace. „Dílo je zároveň v souladu s naším posláním, jímž je péče o nemocné,“ dodala sestra Klára. Spojilo se zde několik skutečností, které myšlenku vzniku Domova Žlutý Petrklíč realizovaly: potřeba této služby v tomto regionu, chuť konkrétních lidí pomoci potřebným, volná budovy k tomuto účelu, krásné prostředí poutního místa Lomec, poslání Kongregace Šedých sester. Budova bude mít vlastní vstup, a tak bude oddělena od ostatního provozu kláštera.

Po přípravné fázi a vyhotovení projektové dokumentace začala v dubnu 2017 realizace rekonstrukce budovy, jejímž investorem je společnost Nový Unitas s.r.o. „Se společností Nový Unitas spolupracujeme dlouhodobě, naposledy v loňském roce, kdy se díky ní podařilo rekonstruovat navrácenou zchátralou budovu bývalého špejcharu v Pyšelích, která nyní slouží pro nemocné s Alzheimerovou demencí,“ uvádí dále sestra Klára.

Číslo účtu veřejné sbírky: 115/1243610297/0100

Od založení spolku bylo uskutečněno několik charitativních akcí, byla založena veřejná sbírka a spolek podpořilo mnoho dárců a sponzorů. Jedna z akcí proběhne přímo na Lomci 15. července 2017 ve 20 hodin večer. „Jedná se o divadelní představení Lucerna, kterou zahraje Spolek divadelních ochotníků Tyl z Netolic. Díky jejich ochotě půjde výtěžek z představení našemu spolku,“ uvedla Mgr. Čížková a připojila své pozvání na akci. „Pokud tedy bude chtít příjemně strávit večer a zároveň podpořit dobrou věc, přijďte 15.července na Lomec.“