Stála před nadšeným publikem, herci jí tiskli ruku a nosili dárky. A do toho zněla slova, která nečekala: „Maruško, ať nám takhle napovídáš dalších 35 let. Moc ti za všechno děkujeme."

Marie Lahodná dělá nápovědku – jak jí herci souboru PIKI Volyně říkají – 35 let. Na závěr pátečního představení Podzim života je krásný pro ni připravili veřejné poděkování a řadu dárků. „Moc vám všem děkuju. Ani nevím, co jiného říct," byla první reakce Marie Lahodné. Že se jí v očích objevily slzy, nebylo nic zvláštního. Dojetí se totiž zmocnilo i přibližně 90 diváků.

Podle režiséra souboru Miroslava Pikolona je Marie Lahodná nejen skvělá nápověda, ale „dobrá duše" celého souboru. „Je na ni absolutní spolehnutí. Nikdy bychom ji za někoho jiného nevyměnili," říká autor komedie z prostředí domova důchodců, herec a zároveň režisér.

Ale to nebyl jediný okamžik, kdy na pódiu tekly slzy. Výtěžek z představení byl určen na pomoc při léčbě herce a kolegy Františka Zborníka. „Českolipští herci uspořádali sbírku, a protože Franta je náš kolega a kamarád, chceme také pomoci. Děkujeme vám," řekl velmi dojatým hlasem Miroslav Pikolon.

Výše sbírky je 460 tisíc korun. V okamžiku, kdy volyňský soubor svoji hru začínal, bylo na účtu 406 tisíc.