Po zahájení starostou Václavem Kurzem následovalo pásmo tanečků a cvičení dětí naší MŠ a ZŠ. Něco už jsme viděli na školní akademii, ale to vůbec nevadilo. Ti nejmenší s chutí předvedli písničku a cvičení o slůněti, z větších jsme viděli opět piráty, pidilidi a cvičení se stuhami. Že máme ale v Záboří šikovné děti!

Dětí bylo na pouti opravdu hodně, a protože všechny děti mají rády zvířata, jejich miláčkem se stal okamžitě velbloud dvouhrbý. Jeho chovatelka Žaneta Krátošková k nám s ním přijela až od Tábora. Má těchto zvířat dvanáct. Představila svého svěřence, zajímavě vyprávěla, jak umí šetřit s vodou. Poručila mu lehnout, aby i malé děti dobře viděly,jak má úzké nozdry a jak mu kapky vody z nich stékají rýhou zpět do tlamy. Celé odpoledne pak milý velbloud děti vozil. Trpělivější a hodnější zvíře jsem neviděla. Pokud zrovna neměl nikoho na hřbetě mezi hrby, byl v neustálém obležení dětí. Fronta na svezení byla pořád velká a svezlo se i několik dospělých.
Mezitím se už představovala skupina historického šermu Morgana von Maxberg se svými středověkými scénkami, což byla podívaná spíše pro dospělé diváky a následovalo cvičení silové gymnastiky neboli cvičení s vlastní vahou v podání čtyř gymnastů Workout Kings Plzeň. Kluky vystřídalo něžné pohlaví, taneční skupina Wild Elastics ve slušivých černobílých úborech s třásněmi.

Také sokolník Pavel Řehka měl se svými opeřenými svěřenci úspěch jak u dětí, tak u dospělých. Vždyť kdypak se vám podaří pohladit si malou sovičku nebo výra velkého nebo vám přiletí sokol na koženou rukavici?

Jaká by to byla pouť bez lidových písniček a tanců! Tentokrát přijel do Záboří folklorní soubor Kovářovan z Kovářova u Písku s pásmem písní, scének a tanců.Obdivovali jsme rovněž jejich nádherné vyšívané kroje.

Večer následovala taneční zábava s kapelou Minimax. Program byl opravdu bohatý a každý si v něm mohl najít to své. Nechybělo samozřejmě občerstvení včetně klobás, bramboráků, mochita a alko i nealko nápojů. I to počasí nám přálo a tak zbývá jen moc a moc poděkovat všem organizátorům této úspěšné akce.

Jaroslava Vodičková, Záboří