Paní Janě bude brzo 67 let. Dobře si ale pamatuje, jak vypadaly oslavy Mezinárodního dne žen ještě v době budování socialismu. „Dělala se z toho tak trochu legrace. Že my sice máme mezinárodní svátek, ale užívají si ho chlapi,“ vzpomíná. „Ale bylo to trošku jinak. Dostaly jsme kytičku, malé dárky a celý den jsme byly středem pozornosti. Bylo to docela milé a to, že MDŽ dostal punc komunistického svátku, je vlastně nespravedlivé,“ pokračuje. „Víte, měly jsme jistotu, že minimálně jednou ročně dostaneme kytičku a pusu. Která žena by to nechtěla?“ dodává energická dáma, která pracovala celý život jako účetní. Firmu, ani celé své jméno, zveřejnit nechtěla. „Už je to pryč a ani firma už není to, co bývala. Vzpomínka stačí,“ vysvětlila svoje rozhodnutí.

Podle květinářky Markéty Holé ze strakonického květinářství A + M už loni byl znát návrat obliby tohoto svátku. „Loni 8. března byla stejná tržba jako na svatého Valentýna. „Celkově tržby klesají, ale bylo znát, že se něco děje. Dlouhé roky Valentýn naše MDŽ vytlačoval, ale loni už ne. A počítám, že letos to bude opět vyrovnané,“ říká.

Vlajkovou lodí MDŽ je stále karafiát. A to i přes pověst, kterou mu komunistická propaganda uštědřila. „Roli hraje jistě také cena, ale starší muži stále kupují karafiáty. K MDŽ patří,“ objasnila Markéta Holá.

Na dřívější oslavy MDŽ si dobře pamatuje i čtyřiašedesátiletý Josef. „Bylo to jako na povel. Brali jsme to většinou pouze jako takový úředně stanovený oficiální svátek, který si spíš než jen ženy, anebo snad i muži, užívali funkcionáři. Ani tenkrát mi moc neseděly akce s básničkami a oficiálními řečmi. Tak pokud to šlo, jsem se tomu raději vyhnul. I když jsme to se ženou vážně nebrali a pokaždé si říkali, že to slavit nebudeme, běda kdybych přišel bez kytky. Že by byla jediná mezi ostatními, co by nic nedostala, to by mi asi hned tak nezapomněla,“ dodal.

Jeden karafiát se v současné době dá pořídit kolem patnácti korun.

Trocha historie

Přestože si mnozí lidé Mezinárodní den žen spojují výhradně s dobou komunismu, tento svátek má své kořeny v mnohem dřívější době. Poprvé si ho připomněli v roce 1911 v několika evropských zemích ženy i muži řadou manifestací, ovšem tehdy to bylo ještě 19. března. Na 8. březen se MDŽ přesunul v roce 1913. Důvodem pro toto datum byl zřejmě protestní průvod New Yorkem z 8. března 1908, kdy na 15 000 švadlen demonstrovalo za kratší pracovní dobu, lepší platy, hlasovací práva a ukončení zaměstnávání dětí. V ČR se MDŽ vrátil do kalendáře jako „významný den“ v roce 2004. Předtím byl od sametové revoluce v listopadu 1989 opomíjen jako svátek zprofanovaný komunistickou minulostí.

Návrat MDŽ

V poslední době se pořádání oslav Mezinárodního dne žen opět vrací. Někde snad má ještě nádech recese, zejména na venkově je to ale vítaná příležitost se sejít.

Zde přinášíme několik pozvánek:
- Katovice, pátek 9. března od 20 hodin v kulturním domě, hraje kapela Fatima;
- Řepice, sobota 10. března od 18 hodin v Ratejně, hraje Jarda Hrubeš;
- Nákří, sobota 10. března od 20 hodin, hraje DJ František Mareš, vystoupí Viktor Sodoma;
- Vrbno, sobota 10. března od 20 hodin v hospodě.