Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) Ivana Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD do říjnových sněmovních voleb. Místopředseda Okresního výkonného výboru ČSSD Strakonice a předseda Městské organizace Strakonice Josef Eigner už tento krok učinil dříve. „Jde o následek násilného prosazování politiky vedení ČSSD bez ohledu na názory členské základny,“ říká k současné situaci v ČSSD.

Jak vnímáte, že hejtmanka Ivana Stráská nechce být do blížících se voleb na kandidátce ČSSD? (psal Strakonický deník 24. června, pozn).

Paní hejtmanka své váhání o tom, zda být či nebýt na kandidátce, vyjádřila již dříve. K odchodu z kandidátky se rozhodla poté co byly vyčerpány všechny možnosti, jak prosadit jihočeskou kandidátku v původní podobě s Jiřím Zimolou na 22. místě.

Bývalý hejtman Jiří Zimola.
Kandidátka ČSSD definitivně bez Jiřího Zimoly


Lze z toho vyvozovat zásadní rozkol v ČSSD před parlamentními volbami?

Z tohoto kroku nevyvozuji zásadní rozkol v ČSSD, nicméně není tajemstvím, že mezi vedením ČSSD a jihočeskou organizací ČSSD panuje určité napětí.

Dokázal byste říci, kde je prvopočátek celé krize, nebo lépe řečeno, současné situace v ČSSD?

Prvopočátek tohoto stavu spatřuji v násilném prosazování politiky vedení ČSSD bez ohledu na názory členské základny. Tyto se totiž značně liší a proto tolik členů ČSSD odchází. 

Ilustrační foto.
ČSSD znovu chybí náhradníci


Tipnete si, jaké šance má ČSSD v parlamentních volbách?

Volební průzkumy naznačují, že se volební výsledek ČSSD může pohybovat mezi 10 a 13 procenty, což není nic dobrého. Budu tedy i přes svou neúčast na kandidátce doufat v lepší výsledek.