Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je letos prozatím hlášeno méně klíšťové encefalitidy (vloni v tomto období 13 případů), lymeské boreliózy je poněkud více (vloni 41, letos 44). Jak ale upozorňuje ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová, příznivá situace se může v příštích týdnech změnit. "Jsme stále na začátku sezóny, vzhledem k nadcházejícím prázdninám a dovoleným, kdy lidé zamíří do přírody a k vodě, budou počty onemocnění přenášených klíšťaty nepochybně přibývat," odhaduje.

Ilustrační foto
Lidé zbrojí na parazity v kuchyni. Marně

I proto lékaři radí myslet při pobytu v přírodě na prevenci. "Lidé musí mít na zřeteli, že náš kraj patří dlouhodobě k regionům s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy u nás, ročně je to zhruba pětina všech případů. Vloni jsme v kraji registrovali 108 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 243 nahlášených a potvrzených případů onemocnění lymeskou boreliózou. Je tedy na místě opatrnost.

Doporučujeme chránit se při pobytu v přírodě používáním repelentů a vhodným oblečením. Důležité je se po pohybu v přírodě, především v lesích, křovinách a kolem vodních toků, po sportu i sběru hub, převléci včetně prádla a dobře se prohlédnout či osprchovat. Důležité je včasné a správné odstranění klíštěte, které snižuje riziko přenosu infekce," doporučuje Kvetoslava Kotrbová.