Konec školního roku.. … Pro děti a učitele znamená zasloužené volno, mají před sebou vidinu prázdnin. Ale prázdninám předchází kompletní hodnocení práce každého dítěte v celém školním roce. A tím je vysvědčení.

Navštívili jsme Základní školu Krále Jiřího z Poděbrad ve Strakonicích a ptali se kantorů, jak oni vzpomínají na svá dětská vysvědčení. Současný zástupce ředitele školy Jan Babka ke svým školním vysvědčením řekl: „Já měl vysvědčení vcelku rád, asi také tím, že jsem neměl se známkami větší problém.“ A s úsměvem dodal: „Možná také proto, že mamka je učitelka.“

Marie Šampalíková byla ředitelkou ZŠ T. G. Masaryka v Blatné 25 let
Jde do důchodu, své nástupkyni přeje hodně nápadů a optimismu


Bez většího stresu v dětství se obešly i školní výsledky u Veroniky Kubešové, která učí matematiku a informatiku na druhém stupni. „Na první vysvědčení se asi těší všechny děti, měla jsem samé, od druhé třídy to už tak nebylo,“ řekla. Vzhledem k tomu, že i Veroničini rodiče patřili mezi kantory, její vysvědčení nikdy nebylo spojené s velkým stresem, co bude doma. Zmrzlinový pohár byl pro ni vítanou sladkou odměnou.

Do školy chodila ráda Hana Kohoutová, nyní učitelka zeměpisu, občanské nauky a tělocviku a dřívější žákyně této školy. Plavala celé dětství závodně, a tak pobyt ve školní lavici pro ni byl spíše relaxem. „ Já jsem si chodila do školy odpočinout, měli jsme dvoufázové tréninky, na vysvědčení jako takové si moc nevzpomínám. Otce zajímala především známka z tělocviku, pokud to byla jednička, bylo všechno v pořádku,“ smála se Hana Kohoutová

A co na vysvědčení řekli žáci?

Předposlední den školy.Zdroj: Deník / Alena ŠrámkováMilada Jelenová, 9.A.: "Na vysvědčení se docela těším, myslím, že většinu známek asi tuším. Rodiče jsou v pohodě , co se týká vysvědčení. Nejhezčí dárek, který jsem za vysvědčení dostala byl mobilní telefon ve čtvrté třídě, ale to už je dávno."

Předposlední den školy.Zdroj: Deník / Alena ŠrámkováMiroslav Čumpelík, 7.A.: "Trochu tuším, jaké bude vysvědčení. Některé známky znám, ale bohužel ne všechny. Malinko se obávám češtiny, alby nebyla trojka. Naši jsou, myslím, v pohodě, pokud vidí, že se snažím, ale kdybych přestal, asi by to už taková pohoda nebyla. Nejhezčí dárek za vysvědčení jsem vloni dostal počítač. Letos se moc těším na prázdniny, letíme s rodiči do Řecka."

Předposlední den školy.Zdroj: Deník / Alena ŠrámkováEma Jánská, 7.A: "Na vysvědčení se moc těším, protože pak hlavně už začnou prázdniny. Budu mít vyznamenání, tak asi budou všichni spokojení. Za vysvědčení dostávám vždycky nějaké peníze, abych si koupila něco hezkého, co mě se líbí."

Předposlední den školy.Zdroj: Deník / Alena ŠrámkováKryštof Švehla, 7.A: "Na vysvědčení se moc těším, nikdy jsem moc problémů se školou neměl. A letos jsem se trochu zlepšil. Rodiče budou mít radost. Jedeme hned na začátku prázdnin na dovolenou do Švýcarska to beru jako svou odměnu. Jinak žádné dárky za známky nedostávám."
Předposlední den školy.Zdroj: Deník / Alena ŠrámkováVeronika Šrámková, 3.B: "Já se na vysvědčení moc těším, ale jestli budou rodiče rádi, to nevím. Na dárečky si nevzpomínám, že bych nějaké za vysvědčení dostávala, ale rodiče jsou v pohodě."
Předposlední den školy.Zdroj: Deník / Alena ŠrámkováDominik Lyžičár, 3.B: "Zítra to bude hezký den, pak začnou prázdniny. Myslím, že bych mohl mít vyznamenání. Jestli dostanu nějaký dárek také nevím, nechám se překvapit. Vloni jsem dostal knihu pro kluky a předtím xbox."