Městský úřad ve Volyni má strategickou pozici. Najdete ho přímo na náměstí Svobody. Na něm je dostatek parkovacích míst, takže žádný zásadní problém s odstavením vozu jsme neměli. Parkoviště na náměstí placené není, nemuseli jsme si proto lámat hlavu s lístkem.

Ve chvíli, kdy jsme vzali za kliku hlavních dveří a vstoupili do haly úřadu, napadlo nás, jak ten schod asi překonávají vozíčkáři. Naději jsme vkládali do přístupu ze dvora a výtahu. Ten jsme ale nikde nenašli.

To, že na úřadu není, potvrdila referentka volyňské radnice Pavlína Šoltysová. Dodala ale, že si vozíčkáři vše potřebné na úřadu vyřídí. „Venku máme zvonek. Stačí, když dole zazvoní, já zjistím, co potřebuje a konkrétní úředník za ním dojde," řekla. Absence výtahu tak není zásadní překážkou.

Zorientovat se v budově a zdárně dojít tam, kam jsme potřebovali. Navigační cedule v hale je podrobná, ale přehledná. Dveře jednotlivých kanceláří jsou pečlivě označeny, přesně jsme věděli, kdo nám otevře, když zaklepeme.

Potvrdila nám to i Jana Malá z Volyně. „Na úřad moc často nechodím, ale orientuji se dobře. Tápala jsem asi jen jednou, úředníci mě však ochotně nasměřovali. Nakonec jsem přišla na to, že jsem si za to mohla sama, přehlédla jsem cedulku," popsala.

Prostředí budovy na nás celkově působilo příjemným dojmem. Ve vestibulu budovy jsme se vzdělali na téma férového obchodu, v poschodí jsme načerpali nové informace nejen z úřadu, ale i kulturního dění.

Možná bychom na chodbách ocenili více světla, čtení za šera nebylo zrovna to pravé.

Vozíčkáři, úřad funguje na zvonek

Výtah na Městském úřadu ve Volyni nenajdete. Schody ale úplně všude. Vydá-li se na radnici vozíčkář, nedostane se ani do vestibulu. Potřebné náležitosti si ale vyřídit mohou díky zvonku. Referentka úřadu Pavlína Šoltysová za nimi pak podle jejich požadavků pošle daného úředníka.

O problému starosta města Václav Valhoda ví. Dělat s tím ale mnoho nemůže. „Řešit bezbariérovost v současných prostorách nelze, je to památkový objekt. Uvažovali jsme ale nad tím, že bychom dole udělali jednu dvě místnosti, kde by se dalo všechno vyřídit," řekl. Jednou z variant je podle něj i přemístit knihovnu, protože je v nevyhovujících podmínkách, a udělat bezbariérový přístup tam. Zatím však musí vozíčkáři zvonit a úředníci trpělivě sbíhat po schodech dolů.

Dostupnost

Úřad má ideální polohu. Najdete ho na náměstí Svobody, tedy přímo v centru. S parkováním jsme problém neměli. Pokud bychom ale byli na vozíčku, cesta na úřad by skončila ještě před hlavní bránou. Kdybychom s nějakou pomocí překonali schod vedoucí do haly, další schodiště už bude nad naše síly.

Orientace

Ve vstupní hale v přízemí jsme si vytyčili cílový bod a napoprvé úspěšně dorazili. Hlavní orientační cedule pro nás byla srozumitelná a přínosná. Dveře kanceláří jsou viditelně označené, takže jsme přesně věděli, kdo odpoví, když zaklepeme. Cesta na úřad tak pro nás byla o bloudění kratší.

Pošumavská tržnice

Součástí budovy radnice je i kino a Pošumavská tržnice. Ta je oblíbeným místem nejrůznějších setkání, ať už pracovních či kulturních. Dostanete se do ní přes dvůr úřadu. Uvnitř najdete zrekonstruovanou místnost tržnice i toalety, včetně bezbariérových. Zarazilo nás ale, že za dveřmi do tržnice na nás čeká schod. Není sice velký, ale vozíčkářům bude činit potíž. Stejně tak jako několik schodů do tržnice.

Úřední hodiny

Pondělí: 8 – 11, 12– 16
Středa: 8 – 11, 12 – 18
Pátek: 8 – 11

Kontakt

Tel: 383 317 211
E-mail: info@mu.volyne.cz
Web: www.volyne.eu