Deset a půl milionu korun rozdělil v úterý krajský úřad z grantu na podporu sdružení dobrovolných hasičů. Ze Strakonicka uspěli například Radomyšlští, Paračovští nebo Bezdědovičtí.

Po vyhlášení zareagovalo 230 obcí z celého kraje a konečná suma v žádostech se vyšplhala na 29 541 000 Kč. Proto bylo původních 5,5 milionu korun navýšeno o dalších pět milionů.

Radomyšlští dobrovolní hasiči získali 100 000, bezdědovičtí 110 000 a paračovští 227 000 korun. „Chceme zakoupit nové zásahové vozidlo a potřebujeme doplnit i nějaké nářadí. Například pilu a žebřík. Hasičárně zas musíme dát novou střechu, podlahu a vrata,“ řekl starosta Jiří Štér, sám aktivní dobrovolný hasič.

Peníze na investice, výzbroj a výstroj byly pro takzvané JPO III a V. „Posuzovali jsme, zda sbor nedostal grant již v předchozích létech. Přihlíželo se ale na škody, které na majetku hasičů nadělaly živelné pohromy,“ řekl z krajského úřadu Jaroslav Jedlička.

Na 122 obcí v Jihočeském kraji se letos nedostalo. Mezi nimi byly i Čejetice. „Asi proto, že nám dotaci přiznali loni. Pro všechny tři sbory jsme chtěli dokoupit vysoké boty a svítilny, protože hasiči často zasahují při záplavách a v noci,“ uvedl včera starosta Čejetic Pavel Zach.

Peníze z grantu mají zřizovatelé SDH – obce – vyčerpat do konce roku.