Po 120 letech našli v Radomyšli důkaz, jak tady vznikla vlaková zastávka! Jejím autorem není nikdo jiný, než český velikán, vynálezce, spisovatel, skladatel a cestovatel Jára Cimrman. „Při rekonstrukci kostela sv. Martina jsme ve věži našli důkazy, že Jára Cimrman před 120 lety Radomyšlí vlakem projížděl. Vystoupil omylem na vlakovém nádraží, které je blíž k Oseku, a velmi se divil, proč je od Radomyšle tak daleko. Když dorazil do našeho městečka, navrhl stavbu zastávky," uvedl v sobotu 12. dubna Milan Levý z Radomyšle.

Přelom v historii se ale nekoná. V Radomyšli totiž měli v sobotu 12. dubna už pátý ročník akce Odemykání staďáku. Tentokrát v duchu Járy Cimrmana, který tady před 120 let projížděl. „Když jinde mají odemykání řek, my máme odemykání staďáku," vysvětlil původ zahájení nohejbalové sezony místostarosta Milan Koubovský.

Vnést do akce nefalšovaný duch „Cimrmanovství" se pořadatelům zdařilo tak dokonale, že se více než stovka účastníků průvodu skvěla bavila. Nechybělo vystoupení týmů odborníků na život a dílo Járy Cimrmana, mapování cesty českého génia, scénky ze slavného filmu Jára Cimrman ležící, spící a představení vynálezů. Mezi ně patří elektrická valcha, oboustranné hrábě, zařízení na úklid rozžhavených meteoritů, talíř se zátkou, koště na vymetání rohů či dvoudílné plavky.

Jára Cimrman
- Je fiktivní postava univerzálního českého génia, vytvořená Jiřím Šebánkem a Zdeňkem Svěrákem.
- Na motivy jeho údajného života a díla byla vytvořena podstatná část repertoáru Žižkovského divadla Járy Cimrmana, hry napsané jeho jménem a „vědecké" přednášky. Byl o něm natočen i divácky úspěšný film Jára Cimrman ležící, spící.
- Veřejnosti jsou nejznámější autoři her Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Nezávisle na nich se Cimrmanem zabýval i Salón Cimrman Jiřího Šebánka.
- Jára Cimrman se narodil ve Vídni někdy mezi léty 1853 a 1859 (matrikářův nejistý rukopis připouští i roky 1856, 1864, 1868, 1883 či 1884).
- Jeho otec byl český krejčí Leopold Cimrman a matka rakouská herečka Marlen Jelínková-Cimrmanová. On sám se cítil být Čechem, o čemž vypovídá i poslední zápis z jeho deníku, kde vyjadřuje touhu „uvidět svou vlast Böhmen".
 - Jára Cimrman byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby.