Lékařka Hana Jirková nemůže za smrt rodičky Nadi Kopáčkové ve strakonické nemocnici téměř před čtyřmi roky. Verdikt soudkyně Ivany Kolářové u Okresního soudu ve Strakonicích včera zněl: „Hana Jirková se zprošťuje obžaloby.“ Podle zdůvodnění rozsudku nic neprokázalo jednoznačnou míru zavinění lékařky.

Údiv a překvapení, to se zračilo ve tváři Anny Hejlkové, když slyšela zprošťující rozsudek lékařky Hany Jirkové obviněné ze smrti její švagrové Nadi Kopáčkové. „Co můžu říkat, každý má své svědomí. My jako rodina už nechceme nic než slušné odškodné,“ řekla.

Gynekoložka Hana Jirková vinu necítí. Lítost na vším, co se stalo ano. „Celou tu dobu přemítám, co a jak jsem mohla udělat jinak,“ připustila.

Přes dva roky se táhl soud, který měl určit míru viny lékařky. Revizní znalecký posudek Fakultní nemocnice Brno připustil řadu pochybení. Přímo na Hanu Jirkovou či jiného konkrétního viníka neukázal.

Lékařka byla obviněná z ublížení na zdraví s následkem smrti. Toho se měla dopustit 16. července 2008. Tehdy Naďa Kopáčková porodila syna Dereka již mrtvého. Několik hodin poté zemřela na následky ruptury dělohy.

Další podrobnosti k soudnímu jednání přineseme v zítřejším vydání.