PETR ŠKOTKO

Desetiletý strategický plán se chýlí ke konci. „Jsme spokojeni. Dokonce se nám podařilo naše plány překročit," řekl starosta Luboš Peterka.

Po dramatických volbách v roce 2002 došlo v Radomyšli k výrazným změnám ve vedení radnice a noví zastupitelé se ocitli v nelehké situaci, když záhy zjistili, že se Radomyšl nachází ještě v horším stavu, než všichni tušili. Proto byl hned na začátku vytvořen strategický plán na 10 let, vycházející z analýzy slabých a silných stránek, jako základní pilíř budoucího rozvoje.

V současné době lze konstatovat, že tento plán se podařilo výrazně přeplnit. „Je třeba zdůraznit, že významným mezníkem a impulsem bylo získání titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2005. Tímto úspěchem výrazně stoupla prestiž Radomyšle, což se následně pozitivně odrazilo také na úspěšnosti při získávání dotací, které jsou pro rozvoj každé obce klíčové," pokračuje Peterka.
Chvíli trvalo naučit se připravovat projekty a žádosti o dotace, tak aby byly v tvrdé konkurenci úspěšné, a občas se musely upravit priority strategického plánu podle toho, jaké dotační tituly byly vyhlašovány. „Dnes víme, že se to vyplatilo. Za 10 let byly v Radomyšli realizovány investice za 350 milionů korun financované, nebo podporované městysem," dodal Peterka.

Například zde vyrostlo 60 nových rodinných domů a tím výrazně stoupl počet obyvatel. Jedna z obyvatelek říká: „Když jsme ve Strakonicích hledali bydlení, nebyli jsme spokojeni. Tady jsme už pár měsíců a jsme s přítelem spokojeni. Pravda, někdy město chybí, ale to je jen otázka zvyku."

Dále byla dokončena stavba domu s pečovatelskou službou a průmyslová zóna za 45 milionů korun, byly opraveny staré a vybudovány nové komunikace, byly opraveny památky a další nemovitosti městyse, rekonstruován vodojem a vodovodní přivaděč, základní a mateřská škola prošly obnovou za 40 milionů korun. V místních částech Leskovice, Domanice, Láz, Podolí a Rojice bylo proinvestováno 31 milionů korun, desítky milionů šly do veřejného osvětlení, rozhlasu, vodovodu, kanalizace, autobusových zastávek, dětských hřišť, sportovišť, veřejného prostranství, odpadového hospodářství, obecních bytů, komunální a hasičské techniky, nebo revitalizace zeleně.

V roce 2010 byla zahájena modernizace ČOV za 18 milionů korun. Částkou 2,5 milionu korun byly podpořeny aktivity místních spolků a sportovních oddílů.

Konec letošního roku bude ve znamení hodnocení uplynulých 10 let a stanovení priorit na další období.

Mezi akce, které Radomyšlské v budoucnu čekají, patří například další investice do komunikací a infrastruktury v Radomyšli a místních částech k nynější zástavbě a také pro nové lokality určené k výstavbě rodinných domů. „Dále rekonstrukce letního areálu, bývalé chaty SSM, oprava fasády na čp. 68, výměna oken na tělocvičně, obnova interiéru radnice, instalace turistického značení, investice do dopravního značení, odbahnění rybníků, nebo další etapa revitalizace zeleně," vypočítal některé akce Luboš Peterka.
Ve spolupráci se Suverénním řádem Maltézských rytířů chtějí dokončit opravu kostela sv. Martina a vybudovat muzeum ze středověké komendy a společně s TJ Sokol měla proběhnout rekonstrukce Sokolovny. V roce 2011 bylo dokončeno stavební řízení na připojení Radomyšle na VS JČ Římov. Akci bude realizovat JVS jakmile získá dotace. Samozřejmostí je pokračující podpora místních organizací a jejich aktivit.

Počet obyvatel: 

2000 – 1197
2001 – 1160
2002 – 1155
2003 – 1155
2004 – 1149
2005 – 1128
2006 – 1147
2007 – 1149
2008 – 1159
2009 – 1183
2010 – 1212
2011 – 1240