Jak byste zhodnotil minulé čtyři roky? Co se ve vašem městě opravdu podařilo?
Při poohlédnutí za minulým obdobím se dá říci, že minulé zastupitelstvo odvedlo kus poctivé práce. Proto se patří poděkovat všem zastupitelům za jejich odvedenou práci. Kdybychom ale měli vyjmenovat, co všechno se nám podařilo, nestačila by na to jedna stránka vašeho Deníku. Opravdu pyšní jsme ale na zrealizování několika hřišť pro děti i dospělé. V parku na náměstí T.G. Masaryka bylo vybudováno hřiště pro seniory (ale ne pouze pro ně). Je osazeno prvky pro procvičování a zlepšení pohyblivosti celého pohybového aparátu.
Pro naše nejmenší bylo vybudováno v Komenského ulici (část bývalé zahrady u MŠ) dětské hřiště s pískovištěm, houpačkami a dalšími prvky.
V lokalitě bývalého hřiště u strojíren bylo vybudováno víceúčelové hřiště, které nabídne každému možnost pro svoje sportovní vyžití. Na hřišti je asfaltový ovál pro bruslení nebo nácvik jízdy na kole pro nejmenší. Víceúčelové hřiště s umělou trávou umožňuje hrát tenis, volejbal, nohejbal, malou kopanou, házenou atd. Je možné si také zahrát kuličky, pétanque a zaskákat si tradičního panáka. Všechna tato hřiště přišla na 2,791 milionu korun, z toho 1,068 milionu bylo uhrazeno z dotací.
Nešlo si nevšimnout, že Sedlice byla i poměrně dlouho opravdu rozkopaná.
Loni se nám podařilo ve spolupráci s firmou E.ON ve většině ulic provést rekonstrukci rozvodů elektrické energie, kdy bylo vzdušné vedení nahrazeno kabelovými rozvody (v ulicích Husova, Jeronýmova, Palackého, Havlíčkova a v části Komenského). Dá se říci, že většina rozvodů je díky této akci realizována novým kabelovým vedením. Odstranění sloupů a nástřešních držáků elektrického vedení si vynutilo i rekonstrukci veřejného osvětlení (VO) a místního rozhlasu. Touto opravou se zlepšila informovanost občanů ve všech obcích. Realizace rekonstrukce VO a rozhlasu byla uskutečněna nákladem 523 tisíc korun, z dotace bylo hrazeno 180 tisíc.
Z důvodu opravy komunikace v Nádražní ulici, která je ve vlastnictví kraje, jsme se zavázali provést opravu všech sítí. Proto byla provedena oprava kanalizace a vodovodu, který díky nedodržení technologie ukládání při výstavbě vykazoval v této ulici ročně řadu poruch, které komplikovaly dodávku pitné vody pro celé město. Oprava kanalizace a vodovodu byla realizována nákladem 4,914 milionu korun, z toho bylo hrazeno z dotace JČK 1,5 milionu kanalizace a 800 tisíc korun vodovod.
Ale jak říkám, bylo toho mnohem víc.


Co byste naopak nejraději z hlavy vymazal?
Na tuto otázku mohu odpovědět pouze negativně – nic. Vlastně bych něco raději skutečně vymazal. A to jednání při přípravě rekonstrukce Nádražní ulice. Pokud se vám někdo vyjadřuje skoro pět měsíců místo maximálních 30 dnů.


A do třetice – podařilo se vám něco, co jste vůbec neměli v plánu?
Kompletní rekonstrukce Nádražní ulice, ale díky nezaviněným zpožděním se ji nepodařilo celou zrealizovat v dohodnutém termínu.


Sedlické by určitě zajímalo, co je čeká další čtyři roky pod vaším vedením. Mohl byste zmínit ty nejdůležitější věci?
Hlavním úkolem bude podle finančních možností města pokračovat v rekonstrukci již dosluhující kanalizace. S tím pochopitelně souvisejí opravy komunikací. A v místech, kde budou dokončeny veškeré práce na opravách sítí, zhotovit chodníky. Máme ještě některé ulice, které podobně jako Nádražní volají naléhavě po opravě – například Jeronýmova a Havlíčkova.


Myslíte i na kulturu?
A ne málo. V oblasti kultury a podpory cestovního ruchu chceme dále prohlubovat sedlickou raritu Krajkářství – výroba ručně paličkovaných krajek. Chceme, aby opět byla známá nejenom v našem regionu, ale v celé republice a případně i v zahraničí, tak jak tomu bylo v 19. a v 1. polovině 20. století. Pro zachování historického dědictví chceme vybudovat Muzeum Sedlické krajky.
V následujícím období chceme pokračovat v budování hřišť a dalších možností pro naplnění volnočasových aktivit nejen dětí ale i všech občanů.


Jaký bude rozpočet vašeho města pro příští rok?
Zatím se tato otázka nedá zcela konkrétně zodpovědět, protože je připraven pouze návrh rozpočtu na rok 2015, který se bude schvalovat na prosincovém zasedání zastupitelstva města. V návrhu se počítá s vyrovnaným rozpočtem ve výši 21 299 360 korun.


A na závěr – máte vy nějaké osobní přání, které byste si přál splnit?
Aby nově zvolené zastupitelstvo pracovalo pro další rozvoj města a ke spokojenosti občanů.