Dříve to byl Schwarzenberský mlýn, ležící na samotě u lesa, v nádherné krajině, v oáze klidu a přírody. Nyní je přebudován na Domov Kunšov domov se zvláštním režimem. „Poskytujeme kvalitní sociální pobytové služby a zajišťujeme čtyřiadvacetihodinovou péči osobám, které se v důsledku zhoršeného zdravotního stavu ocitly v nepříznivé sociální situaci a nemohou již trvale žít ve svém přirozeném domácím prostředí," říká jednatelka společnosti a ředitelka domova Ing. Jaroslava Mandrlová.

V první řadě by bylo asi dobré zmínit, jakým lidem jsou vaše služby určeny.

Osobám s chronickým duševním onemocněním, s Alzheimerovou demencí, se stařeckou demencí, s alkoholovou demencí a s ostatními typy demence. Zaměřujeme se na lidi, kteří potřebují pomoc v mnoha věcech. Jednak s denním režimem co se týká stravování či hygieny. Snažíme se také o to, aby naši obyvatelé nevypadli ze společenského dění, takže mívají různé aktivity. Snažíme se o jejich aktivizaci, trénujeme motoriku, procvičujeme mozek, prostě se snažíme co nejvíc zpříjemnit jejich pobyt v našem zařízení, pro některé v jejich novém domově. Vše závisí od toho, co naši klienti chtějí, na co se cítí.

Jakou má váš domov kapacitu?

Domov má kapacitu 24 lůžek. Klienti jsou ubytováni ve dvoulůžkových, třílůžkových a čtyřlůžkových pokojích. Většina pokojů má vlastní sociální zařízení a polohovací lůžka s antidekubitními matracemi. Pokoje jsou vybaveny základním nábytkem pro každodenní život, ale jsme připraveni na to, že si klient po dohodě se spolubydlícími vybaví pokoj vlastním drobným nábytkem nebo vyzdobí pokoj vlastními předměty z domova. V domově je dále k dispozici společenská místnost, jídelna, terapeutická místnost a venkovní prostory, kde plánujeme pro klienty v letních měsících posezení.

Kdy jste začali fungovat?

V září 2013. Jsme úplně nová společnost, která vznikla v dubnu tentýž rok.

Před rozhovorem jste zmínila, že jste v této sféře předtím nepracovala. Co vás tedy vedlo k tomu, že vznikl tento domov?

Chuť pomáhat lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Spolupracuji s týmem pracovníků, kteří se v této oblasti vyznají a mají zkušenosti. Snažíme se náš domov vést tak, aby lidé, kteří tu žijí, našli spokojené zázemí.

Můžete také přiblížit, pro jakou věkovou kategorii je váš domov určen?

Většinou jsou to lidé 60 let a více. Mám tady ale také klientku, která nedávno oslavila teprve 40. narozeniny.

Jak početný máte personál?

V domově pracuje osm pracovníku v sociálních službách, terapeut, tři zdravotní sestry, vrchní sestra dvě kuchařky, dvě uklízečky a správce údržbář.

Klienti domova si péči určitě hradí. Na kolik je pobyt u vás měsíčně vyjde?

Úhrada služeb je dle ceníku, který se odvíjí od zákona č. 108/2006 Sb. zákona o sociálních službách. Samozřejmě ale také vycházíme z toho, že naši klienti mají opatrovníky nebo své rodiny. Ti pak přispívají v případě, že klient svými penězi nestačí. Ale pokud bych měla uvést nějaké rozmezí úhrady, tak se pohybujeme v částce od 12 500 do 14 200 korun měsíčně.

To není malá částka.

Jsme soukromé zařízení, takže nás se netýkají žádné dotace. Státní zařízení může účtovat méně peněz, protože se zbytkem mu pomůže dotace od státu. U nás bohužel tato možnost není, i když péče o klienty je v mnohém podstatně lepší.

O tom, že svoji práci děláte dobře, svědčí nedávné významné ocenění.

Nikde jsme svoji práci neprezentovali, a přesto jsme získali certifikát Prověřená společnost 2015. Ten je přiznán firmám, které se mohou pochlubit tím, že nemají negativní ohlasy na svoji činnost od svých klientů či partnerů.