Peníze, které obec za ocenění obec získá – mělo by jít o 300 tisíc korun – jsou vázané projektem. „Variant, jak peníze využít, je několik. Mimo jiné zvažujeme rekonstrukci kamenného domečku, který jsme v dražbě koupili. V přízemí bychom zřídili muzeum a do prvního patra bychom přestěhovali knihovnu,“ nastínila místostarostka obce Zdeňka Jestřábová.

Milada Stulíková: "V obci nemáme hasičskou zbrojnici a jako komplex by bylo fajn to spojit s nějakým sportovištěm, to tady opravdu chybí. Máme tu hřiště, ale jen pro malé děti, Slyšela jsem však, že se prý něco takového připravuje."  Ema Venclová: "Mám to tady u nás ráda, nechybí mi skoro nic. Jen bych chtěla, abychom zde měli sportovní hřiště, tam by se dala pořádat spousta akcí. Bazén máme na zahradě, ten tady nepotřebujeme."

Soutěže o titul Vesnice roku se Hajanští zúčastnili již počtvrté. Letos byli třetí, stejně jako v roce 2013. „Ve své prezentaci hodnotící komisi jsme chtěli ukázat, jak lidé v takové obci žijí. Myslím, že se nám to podařilo a všem za přístup děkuji,“ řekl starosta Miroslav Bláha.

Ale jak vidí život a možnosti vyžití samotní obyvatelé Hajan? Jitka Venclová ke své rodné vesnici říká: „Mám to tu ráda, žiji tady odmalička.“ Její dcera Ema se programu pro hodnotící komisi aktivně zúčastnila. „Zahráli jsme komisi scénky, ve kterých měli poznávat akce, které v obci pořádáme po celý rok,“ zmínila Ema.

Celkem 14 akcí měli členové komise rozpoznat pouze z náznaků, například pálení čarodějnic nebo Tříkrálovou sbírku.

Hajany si toto umístění zopakovaly, protože třetí byly už v roce 2013. Tenkrát šla část získaných peněz na opravu obecního úřadu a zřizování autobusových zastávek.

Celkem se obec objevila v soutěži Vesnice roku již počtvrté. Trvale zde žije v současné době 133 stálých obyvatel. První písemná zmínka o Hajanech sahá do roku 1308.

Budova obecního úřadu a hospody v Hajanech.
O titul Vesnice roku se utkají i Čejetice, Čepřovice a Hajany